Web_Breadgarden Roeland Meeus en zijn vrouw Nadia Bossaerts. — © Dirk Vertommen

Na kwarteeuw broodjes beleggen viert Bread Garden verjaardag

Broodjeszaak Bread Garden in de Gemeentestraat in Nijlen bestaat 25 jaar. Dat wordt gevierd met een presentje voor de klanten. “We doen dezelfde actie die we 25 jaar geleden bij de opening hebben gedaan”, vertelt zaakvoerder Roeland Meeus (51).

Een smoske kaas-hesp, een broodje martino extra pikant of een bruin broodje met gerookte zalm: de broodjes van Bread Garden in de Nijlense Gemeentestraat zijn al 25 jaar present om hongerige magen te vullen. Het jubileum laat zaakvoerder Roeland Meeus niet zomaar voorbij gaan. “We doen exact dezelfde actie die we 25 jaar geleden bij de opening hebben gedaan. Dat wil zeggen dat we een gratis blikje cola geven bij elke bestelling van een groot broodje of een afhaalgerecht op donderdag 23, vrijdag 24 en zaterdag 25 mei. We verloten ook nog een aantal prijzen en zaterdag organiseren we ook nog een dinner & dance in ons bistro-gedeelte”, overloopt hij.

Roeland trok indertijd naar hotelschool Ter Duinen in Koksijde en werkte daarna nog een jaar als vertegenwoordiger bij een toeleveringsbedrijf voor horeca. Toen zette hij de stap naar een eigen zaak in hartje Nijlen. Een keuze die hij zich nog niet beklaagd heeft.

Roeland: “Na ons openingsweekend barstte de dioxinecrisis los.” — © Dirk Vertommen

“Ik had zeker de ambitie om het lang vol te houden toen we hier startten in 1999. Maar je weet nooit hoe het loopt en het is altijd afwachten of het aanslaat. Er was indertijd wat commotie in de gemeenteraad onder de Vlaamsgezinde gemeenteraadsleden omdat we een Engelstalige naam hadden gekozen. En na ons openingsweekend barstte de dioxinecrisis los, waardoor mensen plots bang hadden om een broodjeszaak binnen te stappen. We moesten van alles een certificaat ophangen om te tonen dat het veilig was. Maar na een tijdje is die storm gaan liggen”, herinnert hij zich.

Originele broodjes
25 jaar later zijn er nog altijd klanten van die eerste uren. “De voorbije dagen zijn er nog die herinneringen hebben opgehaald aan die periode. Als ik het verschil zie met toen, dan valt mij vooral op dat we tegenwoordig veel meer originele broodjes verkopen dan vroeger. De smoskes gaan nooit weg, maar de speciallekes worden nog altijd populairder. Zo is ons prijswinnende noord-zuidbroodje met gegrilde kip, pecannoten, krokant gebakken spek en gembersiroop heel populair. Onze bistro naast de broodjeszaak bestaat ondertussen ook 16 jaar. Daar leg ik me vooral toe op grillen op onze kamado (een type barbecue, red.). Als kok kan ik daar ook mijn ei kwijt en die afwisseling is heel plezant”, klinkt het.