I Just Love Breakfast Foto: Joren De Weerdt

Natalie werd in New York verliefd op granola en maakt nu 75 ton per jaar

In een vorig leven was de Antwerpse Natalie Vanderick (51) een ambitieuze architecte die onder andere werkte vanuit Rotterdam en New York. Toen ze aan een nieuw hoofdstuk in haar leven wilde beginnen, keek ze naar wat ze elke ochtend als ontbijt at: granola. Nog voor de gezonde lekkernij hier populair was, startte ze met het granolamerk I Just Love Breakfast. Ondertussen maakt ze met haar team in Puurs-Sint-Amands 75 ton per jaar.

Natalie groeide op in Limburg, ging in Antwerpen wonen en trok daarna voor haar werk ook lange tijd naar Rotterdam en New York. Daar zaten de interessantste architectenbureaus en van daaruit wilde ze de wereld bestormen. “Ik had als architecte een enorme passie voor mijn beroep. Ik vond het fantastisch om vanuit niets een gebouw te bedenken en dat dan effectief gerealiseerd te zien worden. Al was dat laatste soms makkelijk gezegd dan gedaan”, vertelt ze. “Als je in de bouwsector zit, dan krijg je namelijk ook veel te maken met aannemers die hun woord niet houden en deadlines die niet gehaald worden. Die realiteit begon meer en meer op mijn systeem te werken.”

“Ik raakte gefrustreerd als ik een klant moest ontgoochelen, omdat de timing weer eens niet gehaald werd. In de bouwsector moet je tegen gebroken beloftes en minder fraaie praktijken kunnen, en dat ging me steeds minder goed af”, zegt de Antwerpse. Na bijna twintig jaar zette ze haar leven als architecte dus aan de kant. “Ik had goesting in een ander project, in iets dat ik volledig in eigen handen zou hebben. Ik heb dan gekozen om een nieuw bedrijf op te bouwen en een sprong in het duister te wagen. Ik heb eerst nog aan een boekenwinkel of een koffiebar gedacht. Maar uiteindelijk lag de oplossing vlak voor mijn neus. Op de ontbijttafel nog wel”, lacht Natalie.

“Toen ik in New York woonde, leerde ik granola kennen. Ik was meteen helemaal gek op die gebakken haver en noten die je op yoghurt kon doen als ontbijt. Daarvoor was ik nochtans helemaal geen grote ontbijter. Het was de tijd dat we granola hier in Europa nog niet echt kenden, maar ik maakte het thuis zelf en at het elke ochtend. Toen heb ik beslist om me daarin te verdiepen en het te gaan verkopen.” Het resultaat werd I Just Love Breakfast. Natalie begon klein in 2014 door de ovens van een bakker in het Antwerpse te gebruiken. Maar sinds een zestal jaar heeft ze een plaatsje in de hal van Nektari, een maatwerkbedrijf in Puurs-Sint-Amands.

Soms krijgt ze voor sommige taken hulp van het maatwerkbedrijf, maar meestal runt Natalie de productie met haar vaste team. Al is duidelijk dat het ook hier stilaan uit zijn voegen begint te barsten. “We denken inderdaad aan uitbreiden”, zegt ze. “We zijn de laatste jaren mooi gegroeid. We verkopen onze granola bij bakkers, slagers, delicatessenwinkels en biowinkels in het hele land. Bij La Réserve in Knokke, het hotel van Marc Coucke en Bart Versluys, geven ze ook onze producten. Peter Goossens heeft daar het ontbijt uitgewerkt. Ik heb hem ooit eens een zakje gegeven om te proeven en hij bleek fan te zijn. Daar ben ik heel fier op. We zijn nu ook in Frankrijk en Duitsland voet aan grond aan het krijgen.”

“Wat een goede granola is in mijn ogen? Hij moet krokant gebakken zijn. Dat doen we door ‘laag en traag’ te bakken, zodat de smaken van elk ingrediënt goed behouden blijven. Ik zeg weleens dat we bakken tot de zon schijnt in onze granola en hij dus mooi verkleurt zonder te verbranden. De laatste minuten checken we regelmatig of dat ultieme moment er is. Als we zoetstof gebruiken, gaan we voor esdoornsiroop, agavesiroop of ingedikt appelsap. Onze granola’s zijn trouwens bio en op de ‘chocolate banana granola’ na zijn ze ook allemaal vegan.”

“Ik vind vooral dat je moet zien wat je eet. Dus geen vermalen ingrediënten, maar mooie, grote stukken noten en haver. De granola moet ook mooi afgekruid zijn, zodat hij overeind blijft als je hem samen met yoghurt eet. En belangrijk: we maken hem zoals ik dat thuis zou doen. Dat wil zeggen: helemaal ambachtelijk, met herkenbare ingrediënten. Er komen geen industriële technieken bij kijken. We werken zoals elke thuisbakker. Enkel zijn onze kuipen en onze ovens wat groter.”

Werkplezier

Natalie staat nu met vijf mensen in de productie en heeft twee mensen voor de administratie en kwaliteitscontrole. Vandaag maken ze ‘roseberry granola’. Alles wordt nauwkeurig afgewogen en gemengd, waarna het mengsel op een kar vol bakplaten de oven in gaat. Een notengeur verspreidt zich over de hele loods, tot ver voorbij de muren van het compartiment dat I Just Love Breakfast huurt. “Er zitten haver, bietensap, cashewnoten, kokos, zonnebloempitten, agavesiroop en esdoornsiroop in. Na het bakken voegen we er ook nog gedroogde rozenblaadjes, framboos en blauwe bes aan toe. Dat geeft een friszure smaak, heerlijk bij yoghurt.”

Natalie is nu bijna tien jaar bezig. En spijt heeft ze naar eigen zeggen nog nooit gehad. “Het werkplezier is enorm groot. In plaats van een gebouw voor iemand anders te ontwerpen bouw ik nu verder aan mijn eigen zaak. Zolang de consument onze granola’s blijft kopen, ga ik door.” De prijs voor een zakje van 250 gram ligt tussen de 6 en 8 euro. Er zijn nu acht verschillende soorten granola in het gamma van I Just Love Breakfast. Op de website staan ook extra recepten waar granola in gebruikt wordt.