Handyman Mechelen De Handyman in Mechelen. Foto: Google Maps

Nederlandse doe-het-zelfketen Handyman failliet, lot Belgische zusterbedrijf onzeker

In Nederland is de doe-het-zelfketen Handyman, met zo'n 50 winkels en 100-tal personeelsleden, woensdag failliet verklaard. Het lot van het Belgische zusterbedrijf, goed voor 11 winkels, waarvan één vestiging in Mechelen, en 23 personeelsleden, is onzeker.

Beide entiteiten maken deel uit van de Elka Pieterman-groep, maar zijn wel aparte juridische entiteiten. In een persbericht zegt de moedermaatschappij dat "de operationele resultaten al enige tijd onder druk staan als gevolg van het gewijzigde consumentengedrag enerzijds (met meer online aankopen) en de fors gestegen kosten anderzijds sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne.

Ondanks inspanningen om het tij te keren, is Handyman door deze aanhoudende negatieve resultaten helaas genoodzaakt geweest het eigen faillissement aan te vragen." In Nederland is een curator aangesteld, die op zoek gaat naar mogelijkheden voor een doorstart.

Voorlopig blijven de winkels open. Een 14-tal winkels die uitgebaat worden door franchisenemers, vallen buiten het failllessement. Handyman bestaat sinds 1974 en richt zich vooral op de verkoop van accessoires en onderdelen voor huishoudelijke apparaten.

In België zijn er winkels in het Antwerpse, Mechelen, Sint-Niklaas, Hasselt en een drietal in het Brusselse gewest.