https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_09_01_a586aa5d-649c-4000-b67d-bdbb90df0710 Een aantal cliënten en begeleiders die de winkel zullen openhouden. Uiterst rechts Bert en Jordy. Foto: Ward Bosmans

Nektari opent WinkelAtelier in het centrum van Puurs

In het centrum van Puurs opent Nektari op 5 september een WinkelAtelier. Nektari is een maatwerkbedrijf uit Klein-Brabant dat zich focust op sociaal en waardengericht ondernemerschap. In het winkelatelier worden voornamelijk producten verkocht die door de cliënten van Nektari zelf gemaakt zijn.

Het WinkelAtelier is een nieuw initiatief van Nektari dat alle talenten van de vzw onder één dak samenbrengt in het centrum van Puurs. De winkel zorgt enerzijds voor tewerkstelling waarbij opdrachten vanuit maatwerkbedrijf Flexpack naar de winkel worden gebracht. Mensen in kwetsbare arbeidssituaties krijgen de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken en hun vaardigheden te ontwikkelen. Tegelijkertijd is de winkel voor een aantal cliënten een veilige plek voor begeleid werken en dagbesteding.

Maar het WinkelAtelier biedt ook ruimte voor verenigingen. Ze kunnen er workshops, vergaderingen en bijeenkomsten organiseren. Zo worden de banden met de lokale gemeenschap versterkt. Anderzijds wil het WinkelAtelier zichtbaarheid geven aan lokale start-ups. Naast de huisgemaakte producten van de zorg-campussen biedt men een platform voor lokale start-ups om hun producten te presenteren.

Lees ook: Nektari wint Voka Lokaal award en maakt zo kans op ondernemingsprijs

 

Nektari
Foto: Ward Bosmans

Sander is de coördinator Beleven van Nektari en is verantwoordelijk voor het WinkelAtelier. “We zetten heel erg in op de verschillende doelgroepen in de samenleving. Die proberen we in inclusieprojecten zoals het deze samen te brengen. Toen we de kans kregen om dit pand te gebruiken, hebben we niet getwijfeld. We verkopen hier onder andere eigen gemaakte handtassen, keramiek, kaarsen en zeepjes, koekjes, confituur en advocaat. Maar ook schoenen uit recuperatiemateriaal die door een lokale start-up worden gemaakt en zelfs ons eigen bier Bar Boerderie. Op termijn zouden we hier ook graag een tas koffie aanbieden aan de mensen. De winkel wordt open gehouden door onze cliënten. Het hele kassasysteem is aangepast om het hun makkelijk te maken. De bedoeling is dat deze winkel een blijver is”, vertelt Sander.

Lees ook: Minister Bart Somers bezoekt maatwerkbedrijf Nektari in Puurs

Projectverantwoordelijke Sander met schepen voor Lokale Economie Hilde Van der Poorten (CD&V) en directeur van Nektari, Bruno De Maeyer. — © Ward Bosmans
Projectverantwoordelijke Sander met schepen voor Lokale Economie Hilde Van der Poorten (CD&V) en directeur van Nektari, Bruno De Maeyer. Foto: Ward Bosmans

“Men heeft ons gevraagd om de winkel mee open te houden”, zeggen cliënten Bert en Jordy. “We hadden meteen interesse. We hebben een beetje ervaring met het openhouden van ons café in het dagcentrum. We gaan de mensen hier uitleg geven en proberen om ze onze producten te verkopen.”

“Onze zelf gemaakte confituur is echt lekker”, zegt Bert. “En die schaaltjes zijn toch ook mooi.” Jordy was verrast dat er ook schoenen worden verkocht. “Dat wist ik vooraf niet. Zal ik je even een rondleiding geven door de winkel”, vraag hij als een volleerde verkoper.