Nieuws Mechelen Neos Heist activeert al veertig jaar ondernemende senioren

Neos Heist activeert al veertig jaar ondernemende senioren

Foto Joren De Weerdt

Neos Heist activeert al veertig jaar ondernemende senioren

HEIST-OP-DEN-BERG – Al veertig jaar heeft Heist-op-den-Berg een eigen Netwerk voor Ondernemende Senioren. De lokale afdeling van wat tegenwoordig Neos heet, ontstond op 11 februari 1982 als de Club Rustende Middengroepen (CRM). De vereniging zag tijdens de coronaperiode een aantal leden en tal van activiteiten wegvallen, maar de bestuursploeg kijkt vooral met enthousiasme naar de toekomst.

In de jaren tachtig verenigde het huidige Neos enkel gepensioneerde middenstanders. Die doelgroep is nu heel wat ruimer. Huidig voorzitter van Neos Heist Joris Welters heeft zelfs een werkverleden als vakbondsmedewerker. “Minstens de helft van onze huidige leden heeft geen achtergrond als zelfstandige”, beaamt hij. “Destijds was dat anders. De eerste contacten voor de oprichting van CRM werden toen gelegd door ondernemende dames en echtgenotes van middenstanders. Tot op heden telt onze afdeling nog steeds meer dames dan heren.”

Gastsprekers

Neos heeft in Vlaanderen zo’n 220 afdelingen. Lokaal stellen ze hun eigen jaarprogramma’s met lezingen, daguitstappen en culturele en gastronomische activiteiten samen. “Een vaste hoeksteen zijn de gastsprekers die voordrachten komen geven rond zeer diverse thema’s, van actualiteit en media tot cultuur en gezondheid. Geregeld trachten we daar iemand uit Heist voor uit te kiezen”, zegt Welters. “Vlak voor de uitbraak van corona in 2020 gaf de Heistse doctor Cleo Goyvaerts bijvoorbeeld nog een lezing over immuuntherapie en kanker bij ons. Recent deed ze dat nog eens over voor de seniorenraad.”

 

Neos Heist viert zijn smaragden jubileum met een galadiner in de VIP-ruimte van KSK Heist. Foto Joren De Weerdt

‘Stille periode’

Grote evenementen, zoals recent nog een concert van Andrea Bocelli in het Sportpaleis, worden vanuit de nationale Neos-koepel georganiseerd. Lokale afdelingen kunnen er op hun beurt voor intekenen. “De nationale afdeling bestaat sinds 1980 en is recent verhuisd naar Sint-Niklaas”, weet Welters. “De viering voor hun veertigste verjaardag is uitgesteld door corona, maar staat dit jaar in september gepland in de Lotto Arena.”

Neos Heist ontsnapte zelf de afgelopen twee jaar ook niet aan afgezegde activiteiten en beslommeringen. “We verzamelden met onze acht bestuursleden al meer dan tien jaar maandelijks bij penningmeester Josée Alaerts thuis, maar ook dat kon niet tijdens de pandemie. Noodgedwongen moesten we digitaal leren vergaderen”, zegt Welters.

“Om ook de leden te blijven betrekken tijdens die ‘stille periode’, zetten we onder meer een telefoonactie op touw en gingen we ook eens bloemetjes afgeven. Je merkte dat mensen behoefte hadden aan dat contact. Op provinciaal niveau kwam Neos met het idee om geregeld eens met het bestuur van een andere afdeling samen te zitten. Zo konden we van elkaar nog iets opsteken.”

 

Foto Joren De Weerdt

Meer zestigers

De Heistse afdeling moest het afgelopen jaar helaas afscheid nemen van een aantal leden, al dan niet door overlijden. “Opmerkelijk: tijdens het eerste coronajaar bleef ons ledenaantal wel ongeveer stabiel”, zegt secretaris Ludo Wuyts. “Vorig jaar telden we nog 126 leden. Op dit ogenblik zijn we nog met 109. Vijf van hen zijn meer dan negentig jaar. 41 mensen zijn in de tachtig, 51 zijn er in de zeventig.”

Neos Heist bekijkt nu hoe ze de groep zestigers, die momenteel maar twaalf leden telt, kan laten aangroeien. “Een aantal jaren geleden vond er aan cc Zwaneberg een cultuurmarkt plaats”, zegt de voorzitter. “Dat leverde ons toen een mooi aantal extra leden op. Misschien is het de moeite om zoiets nog eens te doen. Online zijn we nog niet zo actief als sommige andere afdelingen. Ook daar zou de instroom van wat jongere mensen mogelijk wel mee kunnen helpen. Maar ook minder jong gepensioneerden en mensen van buiten Heist zijn zeer zeker welkom. We hebben nu al leden uit onder meer Putte, Olen, Kessel en Aarschot.”

In stijl gevierd

Ondanks de tegenspoed tijdens corona kon Neos Heist zijn smaragden jubileum in maart al wel stijlvol vieren met een galadiner in de VIP-ruimte van KSK Heist. “Met 75 aanwezigen werd dat een mooi succes”, zegt de voorzitter. “Zes mensen zijn er gehuldigd voor hun vijfentwintigjarig lidmaatschap. Stafmedewerkster van Neos Leen Van Dyck haalde er herinneringen op aan het rijke verleden van de ‘club’. Als verrassing zorgde harpiste Aurélie Viegas voor een stukje muziek. Zeker ook nog het vermelden waard: verschillende van onze leden waren aan de slag als vrijwilliger in het Putse vaccinatiecentrum.”

De eerstvolgende activiteit van Neos Heist is een paasbrunch in hotel Villa Monte op 21 april. Het werkjaar sluit af in juli met een barbecue aan visvijver ‘t Ven in Grasheide (Putte). “Geregeld zetten we ook een museum- of bedrijfsbezoek op het programma en we bezoeken jaarlijks een hotelschool”, geeft de voorzitter nog mee. “Maandelijks organiseren we een ‘babbel en knabbel’ ergens in de omgeving van Heist. Neos en eten gaan dus hand in hand. Wie lid wordt, krijgt een maandelijkse ledenbrief en een tijdschrift. Zo blijf je meteen op de hoogte van alle provinciale en nationale evenementen, spektakels, reizen en meer.”

www.neos.be/heist-op-den-berg

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.