Pfizer Puurs Pfizer Puurs.

Nettowinst van Pfizer neemt flinke duik na coronarecord

Het Amerikaanse farmaconcern Pfizer heeft zoals verwacht de resultaten fors zien terugvallen in 2023, na het recordjaar 2022. De omzet daalde met meer dan 40 procent, de nettowinst smolt bijna volledig weg. Dat heeft Pfizer, dat een grote vestiging heeft in Puurs, dinsdag bekendgemaakt.

In 2022 kon Pfizer recordcijfers in de boeken schrijven, dankzij de verkoop van zijn coronavaccin en het covidgeneesmiddel paxlovid. Maar nu de coronacrisis voorbij is, loopt de vraag sterk terug. Pfizer moest miljarden dollars afschrijven op zijn voorraden van die producten en kreeg bijvoorbeeld ook miljoenen ongebruikte paxlovid-dosissen terug in de Verenigde Staten.

In het derde kwartaal had Pfizer al zijn eerste kwartaalverlies in meer dan dertig jaar bekendgemaakt, en ook in het vierde kwartaal ging de farmaceut in het rood. Over het volledige jaar was er nog een nettowinst van 2,1 miljard dollar, waar dat in 2022 nog meer dan 31 miljard dollar was. De jaaromzet ging van 100 miljard dollar naar 58,5 miljard dollar, vrijwel volledig door de gedaalde omzet uit de coronaproducten. Zonder die producten zou de operationele omzet met 7 procent gestegen zijn, zegt Pfizer.

Lees ook: Pfizer in het rood door teruglopende vraag naar COVID-medicatieHet farmabedrijf bevestigde dinsdag de vooruitzichten voor 2024. Het verwacht onder meer een stabiele of iets hogere omzet. Die zou uitkomen tussen 58,5 en 61,5 miljard dollar. "De sterke prestatie van onze niet-covidproducten in het vierde kwartaal van 2023 is bemoedigend", zegt CEO Albert Bourla in een persbericht. "We vatten 2024 aan met een stevige basis."

Pfizer kondigde vorige week de intentie aan om tot 62 van de 350 banen te schrappen op zijn zetel in Brussel, in het kader van een wereldwijd kostenbesparingsprogramma. Er zijn geen gevolgen voor de fabriek in Puurs. Bij Pfizer in België werken meer dan 5.000 mensen.