ziek Themabeeld.

Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen verzet zich tegen drie dagen ziekteverlof zonder briefje

NSZ wil niet dat het ziekteverlof zonder ziektebriefje wordt uitgebreid tot drie dagen, drie keer per jaar. Dat zegt de ondernemersorganisatie nadat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke daarvoor had gepleit.

Vandenbroucke vindt dat het huidige systeem een administratieve last is voor huisartsen. Sinds anderhalf jaar hoeven werknemers in grote bedrijven tot drie keer per jaar geen ziektebriefje meer in te dienen voor één dag afwezigheid.

NSZ wil niet dat de regeling wordt uitgebreid naar de kmo’s en verzet zich ook tegen een verlenging naar drie dagen. “Zelfs als de overgrote meerderheid van de werknemers correct zal handelen, zet het afschaffen van medische attesten de deur open voor misbruik”, zegt de organisatie in een persbericht.

Volgens NSZ is ziekteverzuim een plaag, vooral voor kleine bedrijven. “Elke afwezigheid komt ongelegen en is duur, omdat de werkgever de zieke moet blijven betalen. Wie echt ziek is, verdient alle steun die hij kan krijgen. Maar dit is niet het geval voor iemand die wil herstellen van excessen of gewoon een paar extra dagen vrij wil nemen onder het mom van ziekte.”