Nieuwe ambulancepost Mechelen Foto: Sven Van Haezendonck

Nieuwe ambulancepost verzekert mee dringend ziekenvervoer in Mechelse regio

Een nieuwe 112-ambulancepost in Muizen (Mechelen) verzekert sinds kort mee het dringend ziekenvervoer in de regio. De ambulance moet ervoor zorgen dat slachtoffers in de stad en enkele randgemeenten in nood sneller medische hulp krijgen.

Aan de buitenzijde van de bel-etage met garage in de Gustaaf Ghijselsstraat is voorlopig nog niet te zien dat er een ambulancepost is gevestigd. Het bedrijf Ambuce Rescue-Team (ART) kon het gebouw op de kop tikken om er de klok rond een permanentie te verzorgen voor de dienst 112. “Met vijf beroepsmensen, bijgestaan door vrijwilligers, bemannen wij een ziekenwagen. Binnenkort komt er nog een zesde collega bij”, zeggen Alejandro Lontie en Mikael Vanroy, twee van de ambulanciers.

De nieuwe standplaats in Muizen is een aanvulling op twee bestaande 112-standplaatsen in de Mechelse regio, het AZ Sint-Maarten en het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. “Twee ambulances van deze ziekenhuizen, die de klok rond al werden ingezet met verpleegkundigen, hebben een erkenning gekregen als PIT”, zegt Winnie Haenen, federaal gezondheidsinspecteur.

Dat zijn gespecialiseerde paramedische interventieteams, een stap tussen een 112-ziekenwagen waarmee ambulanciers uitrukken en een mug. “Dat levert voordelen op voor de patiënt. Een typisch voorbeeld waar een verpleegkundige een verschil kan maken bij medische noodsituaties is het toedienen van geavanceerde pijnstilling. Pijnsyndromen zijn niet zeldzaam in de dringende medische hulpverlening”, vertelt dokter Haenen.

Nood aan extra ziekenwagen

Omdat een van de Mechelse ambulances en die van Bonheiden tegenwoordig als PIT uitrijden, was er in de regio nood aan een extra ambulance. “Er was een tekort ontstaan. We hebben een berekening gemaakt. Vanaf de regio Lier, waar eerder een ambulance wegviel in Duffel, tot in Bonheiden hebben we gekeken naar het aantal interventies. Zo zijn we gekomen tot de gunning van een extra standplaats in Muizen, om ook een uitvalsbasis richting Bonheiden te hebben. Daarmee zorgen we voor een betere dekking”, legt Winnie Haenen uit.

Om de regio beter te coveren, is de 112-ambulance van het Rode Kruis Berlaar begin deze maand ook verhuisd naar de standplaats in het Heilig Hartziekenhuis in Lier. ART heeft na een gunningsprocedure met verschillende kandidaten een erkenning gekregen voor de extra ambulance in Mechelen. “Uiteraard evalueren we die. Het bedrijf heeft nog ambulances die actief zijn binnen het 112-systeem, levert goede kwaliteit levert en kent de wetgeving”, zegt dokter Haenen.

Acht tot veertien ritten per dag

Uit de praktijk blijkt alvast dat een tweede 112-ambulance in Mechelen, naast de PIT, geen overbodige luxe is. “Onze ziekenwagen rijdt veel uit. We verzorgen acht tot veertien dringende ritten per dag”, zegt Alejandro Lontie, een van de ambulanciers van de post Muizen. De hulpverleners behandelen noodoproepen van de 112-alarmcentrales in Antwerpen en Leuven. “Vanuit onze nieuwe ambulancepost bedienen we een ruime regio: van het centrum en het zuiden van Mechelen tot Bonheiden, Boortmeerbeek, Zemst en zelfs Haacht”, zegt Tom Leenhouwers, sectorverantwoordelijke bij ART.

Ambuce Rescue Team (ART) is in de Mechelse regio al meer dan twintig jaar actief voor de dienst 112. Ook het AZ Sint-Maarten werkt samen met het bedrijf. “Omdat het nieuwe ziekenhuis in het noorden ligt, was er een vraag naar een betere dekking in het zuiden”, zegt Jan Christiaen, zaakvoerder van ART.