De KU Leuven en de coöperatieve veiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver slaan de handen in elkaar met de opstart van de nieuwe leerstoel BelOrta. Met deze leerstoel zal een onderzoeksteam van KU Leuven gedurende drie jaar het proces van vernieuwingen in de groente- en fruitsector onder de loep nemen. Het doel van deze leerstoel is om het innovatieproces in de tuinbouwsector te optimaliseren.
Onder leiding van Rector Rik Torfs en afgevaardigd beheerder Prof. Koen Debackere werd de Leerstoel BelOrta aan de KU Leuven op 12 april officieel ingehuldigd. Titularis van de BelOrta leerstoel is Prof. Bart Nicolai, voorzitter van het departement biosystemen van de KU Leuven. Samen met zijn onderzoeksteam zal Prof. Nicolai drie jaar lang het hele innovatieproces in de tuinbouwsector onderzoeken.
“BelOrta wil met deze leerstoel een leidinggevende rol opnemen in de afstemming tussen wetenschappelijk onderzoek en de economische en maatschappelijke relevantie van de tuinbouwketen van productie tot eindconsument”, aldus directeur Filip Fontaine. BelOrta trekt reeds een paar jaar de kaart van vernieuwende initiatieven die de sector van verse groenten en fruit duurzaam versterken. Dit uit zich met innovatieve producten als Broccolini, Flower Sprouts en Lemoncherry maar ook met consumentgerichte verpakkingen.
Omdat innovaties steeds sneller hun weg naar de klant moeten vinden, is het belangrijk om snel te weten of een idee werkt. Om te weten of een bepaalde innovatie kwaliteitsvol genoeg is om ermee verder te gaan, moeten de telers snel de nodige meettechnieken ter beschikking hebben. In een volgend stadium moet de teelt zo snel mogelijk worden geoptimaliseerd. Ook het naoogsttraject moet goed zitten om de producten zo goed mogelijk bij de klant te krijgen. Alleen als alle stappen goed zitten, kan een innovatie succesvol zijn. Met de leerstoel BelOrta wordt hiertoe een wetenschappelijke basis en structuur gegeven.