Snelladers Borremans Felix Borremans van garage Borremans bij zijn vier snelladers. Foto: Wout Van Den Eede

Nieuwe snelladers bij Borremans: “We zijn de enige in de streek die deze snelheid kunnen bieden”

Bij garage Borremans aan de N16 in Bornem kan je sinds kort snelladen. Afhankelijk van de capaciteit van de batterij, is je elektrische wagen binnen het halfuur alweer klaar om de baan op te gaan. De snelladers bieden plaats voor vier wagens. “We zijn de enige in Bornem die dit aanbieden en hebben waarschijnlijk de krachtigste snelladers in de wijdere omgeving”, zegt uitbater Felix Borremans.

Garage Borremans levert verschillende diensten. Je koopt er een wagen, je laat er je Ford herstellen, je vult er je tank en je springt binnen voor een snelle hap. Sinds kort kan je bij Borremans ook je elektrische auto opladen. Snelladen zelfs. “Onze snelladers zijn de krachtigste die je op de markt kan vinden”, vertelt uitbater Felix Borremans. “Eigenlijk laden ze op tot 360 kilowattuur, maar niet elke batterij heeft die capaciteit. Een auto van 35 kilowattuur zal ook precies die wattage aannemen. “

Chinese vrachtwagen

De meeste auto’s die vandaag op de markt komen zitten aan een capaciteit rond de 135 kilowattuur. “Met deze snelladers zitten we al goed voor de toekomst”, zegt Borremans. “Onlangs is dat ook eens bewezen toen een Chinese vrachtwagen hier kwam opladen. Het was even schrikken, maar alles is perfect verlopen. Binnen het halfuur was hij weer weg, al weet ik niet hoeveel de chauffeur heeft geladen.”

Een gemiddelde auto zou ook binnen die tijdspanne volgeladen moeten zijn. “Of toch tot 80%”, legt hij uit. “Bij elektrische wagens is het vaak zo dat de laatste 20% een pak trager wordt opgeladen, dat is een ingebouwde veiligheid om slijtage van de batterij tegen te gaan. Die laatste 20% wordt vaak ’s avonds thuis nog bijgeladen.”

Betalen doe je via een handige QR-code of met een betaalpas. “Vroeger moest je als eigenaar van een elektrische wagen standaard over een pas beschikken. Bij ons kan je makkelijk met bancontact betalen.” Voor wie graag productief is tijdens het wachten, heeft Borremans een wachthoekje voorzien. “Er is koffie en plaats om aan je laptop te werken.”

Borremans bestaat sinds 1934. “Ik behoor tot de derde generatie. Binnenkort vieren we onze 90e verjaardag.”