Het aantal vrouwelijke ondernemers is de afgelopen tien jaar grotendeels stabiel gebleven. 34 % van alle zelfstandigen in ons land is een vrouw, maar dat kan volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen NSZ stukken beter.
Uit onderzoek dat het NSZ op vraag van federaal minister van Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus (MR) afnam bij 759 vrouwelijke zelfstandigen blijkt dat 51 % het moeilijk heeft om hun privéleven te combineren met hun professioneel leven. Daarom stelt de ondernemersorganisatie vier maatregelen voor om daar verandering in te brengen: een wettelijk systeem dat gepensioneerden en studenten toelaat om onderneemsters te helpen in het gezin, de uitbreiding van het moederschapsverlof tot 13 weken, een vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen in moederschapsverlof, en de automatische toekenning van de 105 dienstencheques waar ze recht op hebben eens ze bevallen zijn. “Deze maatregelen zullen ervoor zorgen dat jonge vrouwen met een geruster hart voor het ondernemerschap zullen kiezen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
Federaal minister Willy Borsus: “Ik wil de ondernemersgeest ondersteunen en versterken, want die is nog te zwak in ons land, maar ik wil ook bestaande barrières bij het vrouwelijk ondernemerschap wegnemen en de samenleving kracht bijzetten. Nieuwe maatregelen zijn onontbeerlijk, ondanks de soms moeilijke budgettaire context, indien we willen groeien en KMO’s en vrouwelijke ondernemers een aantrekkelijker, reglementair kader willen bieden. Het vrouwelijk ondernemerschap waarderen en vrouwen overtuigen dat een carrière als zelfstandige en onderneemster een positieve en waardevolle keuze is, maakt deel uit van mijn prioriteiten. Daarom zal ik de komende weken een plan ter promotie van het vrouwelijk ondernemerschap met een aantal concrete steunmaatregelen voorstellen.”