artificieel oog

Oefenen op een synthetisch oog in gloednieuw trainingscentrum van Alcon in Mechelen: “Een win-winsituatie voor de stad”

MECHELEN - Maandag werd in Mechelen het nieuwe trainingscentrum van Alcon geopend. Het bedrijf, dat productiesites heeft in Puurs en Bornem, is wereldleider in oogzorg. Het Alcon Training Center zal opleidings- en trainingsfaciliteiten in oogzorg aanbieden voor onder andere oogchirurgen, oogzorgprofessionals, studenten en Alcon-medewerkers uit de Benelux.

De opening van het Alcon Training Center werd vanwege de coronapandemie al enkele keren uitgesteld, maar maandag mocht de Mechelse burgemeester Alexander Vandersmissen (VLD-Groen-M+) samen met Jason Klomp, de CHO van Alcon, het lintje doorknippen.

Met de opening van dit dry-lab in Mechelen wil Alcon de ontwikkeling van oogzorgprofessionals structureel blijven ondersteunen en bevorderen. Groepen van tien tot vijftien personen kunnen er worden opgeleid in innovatieve technieken en de nieuwste contactlenstechnologieën. “Dat is essentieel om innovaties in de dagelijkse praktijk te kunnen toepassen”, zegt Jason Klomp, Country Franchise Head Vision Care en Country Manager Benelux.

Synthetisch oog

Het nieuwe opleidingscentrum van Alcon bestaat uit twee afdelingen: oogzorg en chirurgie. Wat de component chirurgie betreft, beschikt men over een uitgebreid aanbod van innovatieve, interactieve en flexibele technologieën. De grote verscheidenheid van apparatuur biedt voor zowel jonge als meer ervaren oogzorgprofessionals de kans om te leren en praktijkervaring op te doen. De component oogzorg biedt onder andere de mogelijkheid om in een nagebouwde optiekwinkel te werken en oogtesten uit te voeren. Heel opmerkelijk is dat de mensen die een opleiding komen volgen operaties kunnen uitvoeren op een synthetisch oog.

 

Het nieuwe opleidingscentrum van Alcon bestaat uit twee afdelingen: oogzorg en chirurgie. — © Ward Bosmans

“We zijn erin geslaagd om een oog te reconstrueren dat er net hetzelfde uitziet als een echt oog. Bij oogchirurgie is het heel belangrijk dat je veel kan oefenen. Het synthetisch oog biedt die mogelijkheden. Het oog wordt onder een microscoop geplaatst en op een groot scherm kan de chirurg de operatie in 3D volgen. Het lijkt levensecht.”

Hoogtechnologische sector

Burgemeester Alexander Vandersmissen is blij dat er weer een belangrijk bedrijf de weg naar Mechelen heeft gevonden. “De biomedische sector is de afgelopen jaren heel belangrijk geworden voor Mechelen. Tal van bedrijven uit die sector zijn zich hier komen vestigen. Zo komen ook de medewerkers in Mechelen wonen en/of werken, wat een win-winsituatie oplevert voor de stad. Wij willen als gemeentebestuur inzetten op die hoogtechnologische sector.”

Het training center in Mechelen maakt deel uit van de Alcon Experience Academy, een wereldwijd opleidingsnetwerk dat meer dan tachtig opleidingscentra over de hele wereld samenbrengt en een uitgebreid online opleidingsprogramma aanbiedt. In het trainingscenter in Mechelen werken ongeveer 85 personen, over de hele Benelux zijn er dat meer dan vijfhonderd.

Alcon is erin geslaagd om een oog te reconstrueren dat er net hetzelfde uitziet als een echt oog. — © Ward Bosmans