© Dirk Vertommen – pauwels transformers © Dirk Vertommen - pauwels transformers

Oekraïense ingenieurs ontwerpen mee transformatoren bij wereldspeler Pauwels

Oekraïense ingenieurs en ook gewezen medewerkers van Van Hool zijn aan de slag bij Pauwels Transformers in Mechelen. Ze zijn meer dan welkom, want de machinebouw draait opnieuw zo goed dat technisch (hoog)opgeleid personeel vinden een grote uitdaging is.

Ruim vier jaar geleden viel er plots stilte op de negen hectare grote site van CG Power Systems. Zo’n 450 mensen verloren hun job bij de opvolger van het iconische Pauwels Trafo. In de lente van 2021 zorgde Pauwels Transformers voor een terugkeer van die roemrijke naam én een doorstart in de bouw van hoogtechnologische en -efficiënte transformatoren. Die loopt op wieltjes. “Vorig jaar boekten vorig jaar 23 miljoen euro omzet en dit jaar gaan we naar 35 miljoen euro”, zegt CEO Koen Van Peteghem.

De toenemende duurzame elektrificatie van de energiebevoorrading is een logische verklaring voor dat succesverhaal. “Opslag en verwerking van big data zorgen voor een enorme toename van het aantal datacenters, en door de omslag naar elektrisch rijden is er een grotere vraag naar laadinfrastructuur en netverzwaringen”, legt de CEO uit. Pauwels bouwt voor zijn klanten transformatoren op maat en kan de vraag amper volgen. “Vooral in Europa groeien we sterk en we zijn in België ook het enige bedrijf met deze knowhow.”

“We zijn in België het enige bedrijf met deze knowhow”, zegt CEO Koen Van Peteghem. Foto: Dirk Vertommen

Het kapitaal om die groei door te zetten, is aanwezig. Alleen blijkt het een grote uitdaging om personeel te vinden. Momenteel zijn er bij het bedrijf op de Antwerpsesteenweg een tachtigtal mensen in dienst, tegen eind dit jaar moeten er dat honderd zijn en in de loop van 2025 zelfs 150. “Het aanwerven en opleiden van competente mensen beperkt onze groei. Nu, we zijn op dit moment winstgevend en we hoeven niet noodzakelijk veel te groeien om winstgevend te zijn”, vertelt Van Peteghem.

“Heel blij met nieuwe job”
Zo’n 85 procent van het personeel bij Pauwels Transformers werkte ooit bij een van de voorgangers. Recent zijn er drie mensen overgekomen van het failliete Van Hool in Lier. Een van hen is Roman Stortz (58). “We wisten dat het financieel niet goed ging. Dat het zo erg was, hadden we niet zien aankomen”, zegt de ingenieur. Meteen na het faillissement begon hij te solliciteren en kwam hij Pauwels terecht. “Ik ben heel blij met mijn nieuwe job. Eerlijk gezegd sluit ze ook beter aan bij mijn opleiding als elektrotechnisch ingenieur, terwijl ik bij Van Hool meer bezig was met mechanica.”

“Mijn ouders wonen nog altijd in Oekraïne, maar wij hebben anderhalf jaar geleden beslist om naar België te verhuizen omdat het hier veiliger is. Toen we solliciteerden naar een job kregen we heel snel antwoord”

Natalia Kuts (36) Ontwerpingenieur

Voorts kijkt Pauwels ook uit naar talent in het buitenland. Onder hen vier Oekraïeners. “We vinden dat zeer hoogtechnologisch opgeleide werknemers”, zegt CEO Koen Van Peteghem. Zo bouwt ontwerpingenieur Natalia Kuts (36) uit Zaporizja aan een nieuwe toekomst bij Pauwels. “Mijn ouders wonen nog altijd in Oekraïne, maar wij hebben anderhalf jaar geleden beslist om naar België te verhuizen omdat het hier veiliger is. Toen we solliciteerden naar een job kregen we heel snel antwoord”, vertelt Natalia.

Roman Stortz kon na het faillissement bij Van Hool aan de slag bij Pauwels. “Ik ben heel blij met mijn nieuwe job”, zegt hij.  Foto: Dirk Vertommen

Ook haar echtgenoot Dmytro kon starten bij Pauwels. “Dat we hier allebei konden werken, speelde mee in onze beslissing. Het is fijn om deel uit te maken van een bedrijf met zo’n mooie traditie en met een enthousiast en hardwerkend team”, zegt Natalia. Het gezin woont in de Mechelse wijk Nekkerspoel. “We zijn blij dat we een goede job konden vinden en we willen graag hier blijven. Ook de prachtige historische binnenstad spreekt ons heel erg aan, zeker tijdens de zomer”, vertelt Dmytro.

“Het garandeert maakindustrie”
Burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen), die dinsdag een bedrijfsbezoek bracht aan Pauwels, is enthousiast over de positieve ontwikkelingen. “Met zijn aankondiging garandeert het de aanwezigheid van maakindustrie in onze stad. De geplande aanwervingen zorgen voor directe regionale werkgelegenheid, ook bij toeleveranciers en onderaannemers”, zegt hij.

Daarom wil de stad alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat Pauwels op de site in Mechelen-Noord opnieuw groot kan worden. “Een masterplan gaat onder meer uit van een bestendiging van de industriële activiteiten hier op de site”, stelt Somers.