Boutique de Julie Foto: Joren De Weerdt

Onderneemster Julie (26) combineert boetiek, online webshop en marktkraam in Boutique de Julie

De 26-jarige Julie Vermariën startte drie jaar geleden, in volle coronapandemie, een eigen webshop. Intussen baat ze een fysieke winkel uit in Duffel en reist ze langs verschillende markten. “Het directe contact met de klanten is heel fijn”, vertelt ze.

In de Ganzenkoor in Duffel, achter een kleurrijke etalage, schuilt Julie Vermariën haar kledingzaak Boutique de Julie. Drie jaar geleden startte de 26-jarige een eigen webshop, intussen baat ze een fysieke winkel uit en reist ze wekelijks met haar kraam langs verschillende markten. “Ik wist niet wat ik moest verwachten toen ik eraan begon. Maar dat het zo zou uitgroeien, had ik niet verwacht”, vertelt Julie.

Toen Julie afstudeerde in haar opleiding communicatie en media kwam ze op de arbeidsmarkt terecht terwijl het land in lockdown was door Covid-19. “De sectoren waarin ik wilde werken, lagen volledig plat. Op den duur wist ik niet meer waar te solliciteren. Een webshop oprichten leek mij een leuk idee, dus ben ik er maar volop voor gegaan.”

Eerst werden er bij Julie thuis kasten en kamers leeggemaakt, zodat ze de kleding en spulletjes die ze verkocht daar kon opbergen. Maar al snel bleek die ruimte te klein en verhuisde ze naar het huis van haar grootouders, waar ze nu ook een fysieke winkel uitbaat. “In het begin was dat speciaal en een beetje vreemd, omdat ik door corona op afspraak moest werken. Andere winkels hadden al hun vast cliënteel, maar voor mij is het zo gestart.”

Op haar 23 jaar startte Julie al een eigen webshop. Terugblikkend daarop geeft ze toe dat de opstartperiode best eng was. “Niemand in mijn omgeving had al iets gelijkaardig gedaan, dus moest ik alles van nul uitzoeken. Voor de webshop heb ik bijvoorbeeld heel veel verschillende systemen uitgeprobeerd. Gaandeweg heb ik veel fouten gemaakt, maar daar leer je juist uit. Ik heb nu nog steeds het gevoel dat ik iedere dag bijleer.”

Als jonge onderneemster heeft Julie haar handen meer dan vol. Naast het runnen van de webshop, haar winkeltje en de wekelijkse markten, is ze ook verantwoordelijk voor de socials en foto’s op de website. “Daar kruipt veel tijd in, maar het is een van de dingen die ik het liefst doe. Zeker omdat ik de kennis van mijn studies in communicatie en media hierin kan toepassen.”

“Het is vaak heel druk en intens, maar ik probeer wel ruimte te maken voor vrije tijd. Dat moet. Maandag en zondag zijn meestal mijn vrije dagen en daar geniet ik wel van. Bovendien kan ik altijd rekenen op de steun en hulp van mijn ouders. Ik heb altijd een heel goede band met ze gehad, maar ook nu is het fijn om met ze samen te werken en een klankbord te hebben.”

Op dinsdag staat Boutique de Julie op de markt in Duffel, op vrijdag in Herentals en op zaterdag in Lier. Telkens in de voormiddag, want in de namiddag opent ze haar boetiek in het Ganzenkoor. “Soms is het wel druk om meteen na de markt door te gaan naar de winkel. Ik wil natuurlijk ook een beetje presentabel zijn.” Op woensdag staat er geen markt op de planning, dan is de winkel de hele dag open. Voor Julie is dat de kans om enkele zaken bij te werken en op orde te stellen.

Of Julie liever op de markt of in de winkel staat? “Het is allebei fijn omdat je direct contact hebt met de klanten. In het weekend zie je de mensen echt genieten van hun uitstapje naar Lier, dat is heel tof werken. Ik moet wel zeggen dat ik bij weer en wind al eens doorweekt thuiskom, dat is natuurlijk minder. En in de winkel kan ik een toffe outfit aantrekken, terwijl ik op de markt vaak tien lagen aan heb tegen de koude”, lacht de 26-jarige.

De kleurrijk gevulde rekken verklappen al dat Julie kleding verkoopt waar je vrolijk van wordt. Verder focust ze bij het aankopen van collecties vooral op de verhouding tussen prijs en kwaliteit. “Ik wil graag kwaliteitsvolle en trendy stuks aanbieden, maar wel aan een democratische prijs, dat vind ik heel belangrijk. Naar mijn mening zijn er wel een aantal toffe kledingzaken in Duffel, maar misschien niet in deze prijscategorie.”

Naast het uitkiezen van de geschikte kleding en accessoires besteedt Julie veel aandacht aan het persoonlijk contact met klanten. “In de winkel en op de markt heb je meteen contact, maar via bestellingen op de webshop niet. Je ziet niemand face to face, dus probeer ik bij ieder pakketje een persoonlijke boodschap mee te geven.”

Iedere dinsdag staat Julie op de markt in Duffel. Meer info over Boutique de Julie via de website.