Nieuws Mechelen Onverhoopt goeie resultaten voor coronavaccin van Pfizer

Onverhoopt goeie resultaten voor coronavaccin van Pfizer

Onverhoopt goeie resultaten voor coronavaccin van Pfizer

PUURS – Het lijkt erop dat Pfizer als eerste met een coronavaccin op de markt gaat komen. Uit resultaten die maandag werden gepubliceerd blijkt dat het vaccin een effectiviteitsgraad heeft van 90%. Het vaccin van Pfizer wordt onder andere op de site in Puurs geproduceerd.

Het gaat om de eerste resultaten van het fase drie onderzoek, het laatste stadium voordat een vaccin de markt op mag. Het vaccin wordt op ruim 43.000 mensen getest. Uit een eerste analyse blijkt dat 94 van die proefpersonen het coronavirus kregen. Maar het grootste deel van hen (90%) zat in de placebogroep.

Dat betekent dat het vaccin een effectiviteitsgraad van minstens 90 procent heeft. Dat is hoger dan verwacht en geeft dus goede vooruitzichten om het vaccin op de markt te brengen. De meeste vaccins hebben een effectiviteitsgraad van rond de 80 procent.

Voorlopig zijn ook nog geen grote problemen op het gebied van bijwerkingen ontstaan, meldt de Amerikaanse farmaceut. “Met dit nieuws zijn we een behoorlijke stap dichterbij een vaccin dat een einde moet maken aan deze wereldwijde gezondheidscrisis”, zegt Pfizer-directeur Albert Bourla. De vraagt blijft echter in hoeverre het vaccin op langere termijn werkt. Dat is voorlopig nog afwachten.

Pfizer, dat samenwerkt met het Duitse BionTech, hoopt de komende weken de aanvullende resultaten te publiceren. Ondertussen wil de farmaceut een marktaanvraag doen bij de FDA, de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Die stellen als eis dat een vaccin minimaal 50 procent effectief is: die doelstelling lijkt ruimschoots gehaald.

Pfizer produceert het vaccin in onder meer de VS, België en Duitsland. Dit jaar zouden al 100 miljoen doses beschikbaar kunnen zijn, meldde het bedrijf eerder. In 2021 zouden er 1,3 miljard vaccins geproduceerd kunnen worden.

Reageer op dit bericht

Onderneming
Personen
Dossier

Gerelateerde berichten

Onderneming
Personen
Dossier
Gemeente

Meest gelezen in deze regio