Donderwolken boven Decathlon Willebroek Tijdens een recente ondernemingsraad werden vermoedens bevestigd: het depot in Willebroek is ten dode opgeschreven, de e-commerce verdwijnt. Foto: Fred Debrock

Onweer op komst bij Decathlon Willebroek: geruchten over ontslag van 50 procent van huidige ploeg doen de ronde

Het rommelt bij de Decathlon Willebroek. Dinsdag zou er een grote ontslagronde plaatsvinden. De directie heeft die dag een buitengewone vergadering ingelast.

Al maanden is er sprake dat het e-commerce depot haar activiteiten zou overhevelen naar Tilburg in Nederland. Gedurende die tijd werden stelselmatig werknemers ontslagen. De manier waarop dat gebeurde, zette kwaad bloed bij de vakbonden. Tijdens een recente ondernemingsraad werden vermoedens bevestigd: het depot in Willebroek is ten dode opgeschreven, de e-commerce verdwijnt.

Maandagmorgen meldde een bron dat er op dinsdag 23 april een grote ontslagronde zal plaatsvinden. Tot 50 procent van de huidige ploeg zou daarbij zijn job verliezen. Later die dag stuurde de directie van het depot een uitnodiging naar de vakbonden voor een “buitengewone vergadering van de ondernemingsraad.”

Vakbondsverantwoordelijke van BBTK Matthieu Marin kan geen getallen bevestigen, maar wist voor de uitnodiging al dat er iets op til was. “De laatste tijd stelden wij vast dat heel veel mensen midden in hun opzegtijd werden bedankt voor bewezen diensten met een verbrekingsvergoeding”, zegt hij. “Dus ja, wij zagen een versnelling in het afstoten van werknemers. Maar dat er 50 procent van de werknemers ontslagen zou worden hebben wij nergens, ook niet op de werkvloer, gehoord.”

“De laatste tijd stelden wij vast dat heel veel mensen midden in hun opzegtijd werden bedankt voor bewezen diensten met een verbrekingsvergoeding. Dus ja, wij zagen een versnelling in het afstoten van werknemers”

Matthieu Marin, vakbondsverantwoordelijke van BBTK

“Ik maak mij bovendien zorgen over de totale passiviteit van het parket en de arbeidsinspectie in dit dossier”, vervolgt Marin. “Zij hebben mij nog niet eens gesproken.”

Acties

Er liggen opnieuw vakbondsacties in het verschiet, bevestigt Marin. Ook de voorbije twee jaar werd er gestaakt in het Decathlon-depot in Blaasveld. “Wij hebben toen steeds hetzelfde gevraagd van de directie”, zegt Marin. “Namelijk dat we rond de tafel konden praten over de toekomst van het depot en dat de regels van het sociale overleg werden nageleefd. Daar is nooit op ingegaan geweest. Pogingen van de vakbonden om dit dossier vlot te trekken, onder meer via de FOD Werk, stootten op een totale onwil tot medewerking vanuit de directie van Decathlon.”

Bij Decathlon was er niemand bereikbaar om te reageren.