Foto: Dirk Vertommen

Op dit Mechelse terras mag je al bijna een jaar geen sigaret meer opsteken: “Niemand maakt er echt een punt van”

Een brasserie in het Limburgse Oudsbergen kwam deze week in het nieuws omdat ze een rookverbod heeft ingevoerd op haar terras. In hartje Mechelen doen ze dat ook, al een hele tijd zelfs. ViaVia Joker Reiscafé, midden het groen van een rookvrij stadspark, laat roken op het terras al bijna een jaar niet meer toe. En dat blijkt goed te werken. “Niemand maakt er echt een punt van.”

In brasserie De Heylige in Neerglabbeek (Oudsbergen) mag je op het terras voortaan geen sigaret meer opsteken. Nieuw is dat niet, in ViaVia in de Kruidtuin in de Mechelse binnenstad hanteren ze al sinds de zomervakantie van 2022 een rookverbod. Evie Maertens en Joren Devischer hebben de zaak recent overgenomen en ook het verbod om te roken, namen ze gewoon mee over. “Zelf ben ik geen roker, maar mijn zakenpartner is dat wel. Hij staat wel mee achter het verbod, want het park is tenslotte ook rookvrij”, zegt Evie.

Voor haar was er geen twijfel om van dat rookverbod af te wijken. “Ik vind het zelf heel vervelend als mensen naast je aan het roken zijn”, vertelt ze. Al bieden de uitbaters rokers wel nog de kans om te roken. “Aan de ingang van onze zaak staat er een rookzuil.”

“Soms moeten we wijzen op het verbod”

Veel opmerkingen van klanten over de huisregel krijgen ze niet. “Soms moeten we klanten wel wijzen op het verbod. Als wij toelichten waarom dat zo is, respecteren de mensen het. Niemand maakt er echt een punt van”, vertelt Evie. Uit eerder onderzoek van de Stichting tegen Kanker blijkt dat 58% van de bevolking te vinden is van een uitbreiding van het rookverbod in de horeca naar terrassen.

 

Vorige week was de Mechelse Grote Markt tijdens het Hemelvaartweekend opnieuw de start- en aankomstplaats van de 1000 kilometer voor Kom Op Tegen Kanker. Heel wat van de deelnemers zakten ook af naar het terras van ViaVia in het stadspark. “Toen viel het ons op dat veel mensen ons rookverbod apprecieerden. Ze vertelden ons dat heel het marktplein in het teken stond van het evenement, maar op de terrassen zaten de mensen wel allemaal te roken. Dat vonden ze nogal contradictorisch en ze stelden het op prijs dat we aandacht hebben voor de gezondheid”, legt Evie uit.

Goed nieuws voor wie extra lang van het rookvrij terras wil genieten: ViaVia breidde de openingsuren uit. De zaak is nu elke dag behalve zondag en feestdagen geopend, doorlopend van 12 tot 23u. “Het terras ligt hier zo zalig, in het park en aan het water. Daar moeten onze klanten toch ten volle van kunnen genieten.”