opnieuw

Opnieuw en Co sluit eind van het jaar

NIJLEN - Kringwinkel “Opnieuw en co” kwam met verrassend nieuws in verband met zijn vestiging in Kessel (Nijlen). Deze winkel sluit op het einde van dit jaar zijn deuren. Het dure huurpand en de beperkte verbinding met het openbaar vervoer zouden de hoofdredenen zijn van de sluiting.

“We gaan inderdaad tot onze grote spijt onze vestiging in Kessel moeten sluiten”, klinkt het bij woordvoerster Ellen Faes van Opnieuw en co. “De reden van de sluiting is dat dit pand de duurste huisvestingskost heeft, het is een huurpand. Het is ook de moeilijkste vestiging om mensen tewerk te stellen vanwege de beperkte verbinding met het openbaar vervoer. De veertig personeelsleden blijven allemaal, op één persoon na, in dienst en worden in andere vestigingen van Kringwinkel Opnieuw & Co tewerkgesteld. Vanaf 1 januari 2023 zal het geefpunt aan de kringwinkel worden gesloten. We hopen wel dat de eigenaar het toelaat om er een kledingcontainer te laten staan. We blijven in Nijlen wel vier keer per jaar huis aan huis textiel ophalen. En herbruikbare goederen worden door Opnieuw & Co nog steeds op afspraak in Nijlen gratis opgehaald.”

Half miljoen kilo goederen extra bij afval

Faes wil benadrukken dat het gemeentebestuur van Nijlen de kringwinkel hielp maar dat het fout loopt bij de hogere overheden. “Het gemeentebestuur van Nijlen heeft ons steeds maximaal gesteund, ook financieel. We zijn hen daar zeer dankbaar voor. De afvalintercommunale IOK daarentegen doet al jaren niets voor lokaal hergebruik. IOK heeft nooit werk gemaakt van een plan van aanpak naar meer hergebruik. Ze voorzien evenmin in de noodzakelijke budgetten voor meer hergebruik. De Vlaamse overheid, minister Demir en OVAM, heeft de mond vol over circulaire economie maar doet daar helemaal niets voor. Vanuit het departement leefmilieu en vanuit OVAM worden de kringwinkels al jaren stiefmoederlijk behandeld. Van daaruit is er geen enkele noemenswaardige financiële steun. Het geefpunt in Nijlen was jaarlijks goed voor ongeveer 1 miljoen kilo aan goederen die er werden afgezet voor hergebruik. Wij verwachten dat de helft via andere kanalen toch nog tot bij ons geraakt. Er zal dus een half miljoen verloren gaan en bij het afval terecht komen