Opnieuw & Co en Yuno openen pop-up Opnieuw&Co en Slaapconcept Yuno zijn te vinden in de Antwerpsestraat in Lier. Foto: Hélène Baccaert

Opnieuw&Co en Slaapconcept Yuno openen pop-up in Lierse winkelstraat

De stad Lier wil met pop-upwinkels extra leven brengen in het centrum. De eerste twee van de vier geplande tijdelijke winkels hebben vrijdag hun deuren officieel geopend in de Antwerpsestraat. Bij Opnieuw&Co vind je tweedehandskleren en bij Yuno kun je terecht voor een nieuwe matras.

De stad werkt samen met het stedelijk ontwikkelingsbedrijf SOLag aan de ontwikkeling van het binnengebied van de Rerum Novarum-siteen het voormalige C&A-pand. “We willen hier een facilitaire laag creëren die de bereikbaarheid van de winkelpanden en de leefbare bovenverdiepingen langs de Antwerpsestraat en de Florent van Cauwenberghstraat vanuit dit gebied mogelijk maakt”, legt schepen van Lokale Economie Ilse Lambrechts (N-VA) uit.

“Op die manier wordt de druk op de commerciële optimalisatie vanuit de beide straten verlegd naar een leefbaar binnengebied. Er moet nog een heel traject worden afgelegd, maar we zorgen alvast voor een tijdelijke invulling met de vier pop-ups. Op die manier creëren we nu al extra beleving in het winkelcentrum”, zegt Lambrechts.

“De interesse in de pop-winkellocatie is groot”, vervolgt ze. Er zullen de komende maanden nog twee pop-ups de deuren openen. Omdat de winkels steeds een tijdelijk karakter hebben, is er ook altijd plaats voor nieuwe pop-ups.

Yuno

Slaapconcept Yuno opent voor het eerst een pop-upwinkel in België. Aan het roer staan Lierse ondernemers Peter en Douwe Van Bostraeten met één gezamenlijke missie: ervoor zorgen dat iedereen 100% correct en comfortabel slaapt dankzij de aanpasbare Yuno-matras. De Yuno-matras is van Belgische bodem en is ontwikkeld in samenwerking met Custom8, een spin-off van de KU Leuven.

“Het is onze missie om de transitie van krom en schuin liggen naar recht en horizontaal te versnellen”, vertelt Douwe Van Bostraeten. Yuno was al aanwezig in zo’n 30 zorgwinkels en met een toonzaal in Duffel en Brecht. Daarnaast gaan ze ook nog aan huis voor een advies op maat. “Met onze eerste pop-up willen we de drempel verlagen zodat mensen sneller advies kunnen krijgen.”

“Alle andere beddenwinkels bevinden zich op drukke wegen aan de rand van de stad. Met de Yuno pop-up willen we meer beleving brengen in het centrum van onze eigen stad. Meer winkels in onze eigen winkelstraat en meer shopplezier naar Lier brengen. De pop-up wordt een plek waar iedereen kan binnenwandelen en advies krijgt over z’n slaaphouding”, aldus Douwe.

“Het is de officiële opening, maar we zijn hier al van begin mei omdat ons contract toen begon te lopen”, zegt Douwe. “We hebben toch al twintig mensen kunnen helpen dus voor ons is het een groot succes.” De winkel van Yuno is open tot eind juni. “Maar de kans is groot dat we ons contract verlengen.”

Opnieuw&Co

Kringwinkelbedrijf Opnieuw&Co is de tweede tijdelijke winkel die vrijdag feestelijk de deuren opende. Het is de eerste keer dat Opnieuw & Co een zaak opent waar alleen maar kleding te koop is. Met dit proefproject wil Opnieuw & co kijken of er in de winkelstraat ook interesse is in tweedehandskleding.

De komende maanden zal je er een groot aanbod aan zomerkledij vinden, in zeer goede staat en aan scherpe prijzen. “Toen de stad Lier met dit voorstel kwam, hadden we er direct oren naar. We zijn ervan overtuigd dat onze winkel een mooie aanvulling is voor het winkelcentrum en daarnaast ook een grote aantrekkingskracht heeft”, vertelt Koen Goemans, directeur van Opnieuw & Co.

“Toen de stad Lier met dit voorstel kwam, hadden we er direct oren naar. We zijn ervan overtuigd dat onze winkel een mooie aanvulling is voor het winkelcentrum en daarnaast ook een grote aantrekkingskracht heeft”

Koen Goemans, directeur van Opnieuw & Co

Voor Opnieuw&Co is het een test. “Het is nieuw voor ons om in het centrum te zitten. Onze andere winkels liggen meer aan de rand of buiten het centrum, dus daar moet je bewust naartoe gaan. We hopen op deze manier ook veel nieuwe klanten aan te trekken die nog niet eerder in een kringwinkel geweest zijn.” De pop-up zal 6 maanden geopend blijven, waarna het project wordt geëvalueerd.

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich inschrijven via www.lier.be om één van de vier pop-ups uit te baten. De stad Lier beoordeelt de inschrijvingen in samenwerking met Lier Shopping vzw op de creativiteit en innovatie van het concept, op buurtinbedding en haalbaarheid. De geselecteerde ondernemers zullen in het handelspand waar tot 2022 een C&A-winkel was, een ruimte kunnen huren voor minstens één maand.

Wanneer een pop-up succesvol is, kan de zaak voortleven in een leegstaand pand voor een volledig handelshuurcontract. De stad Lier zal de ondernemers hierbij begeleiden.