leegstand Foto: Joren De Weerdt

Oppositie wil dat gemeentebestuur actie onderneemt tegen leegstaande handelszaken: “We dreigen een slaapgemeente te worden”

SINT-KATELIJNE-WAVER - Oppositiepartij Samen Anders roept het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver op om actie te ondernemen tegen de leegstand in de gemeente. Volgens hen kwamen er in het Centrum en in Onze-Lieve-Vrouw-Waver recent verschillende handelszaken leeg te staan, maar volgens het bestuur scoort de gemeente nog steeds onder het gemiddelde.

Fractieleider Tom Ongena van oppositiepartij Samen Anders merkte tijdens de afgelopen gemeenteraad op dat steeds meer handelszaken in de winkelkernen van Sint-Katelijne-Waver leegstaan. Hij verwees onder meer naar een lingeriezaak en het buurtwinkeltje van Mia op de Markt, maar ook naar de voormalige Carrefour op de hoek met de Wilsonstraat. In de Lemanstraat sloot dan weer een bakkerij de deuren en ook in deelgemeente Onze-Lieve-Vrouw-Waver neemt het winkelaanbod volgens hem af.

“We vragen daarom dat het bestuur maatregelen neemt om verdere leegstand te voorkomen en de leegstaande handelszaken een nieuwe invulling te geven”, zegt Ongena. “Want we moeten erover waken dat we onze levendige gemeente behouden. Zonder handelszaken riskeren we een slaapgemeente te worden, en dat mag absoluut niet gebeuren. Op de Markt, in het hart van de gemeente, staan er enkele nieuwe ontwikkelingen gepland. Het is belangrijk dat daar verplicht handelsruimte in voorzien wordt.”

Onder het gemiddelde

Volgens schepen van Economie Sven Verelst (CD&V) wordt er alles aan gedaan om leegstand te vermijden. “We blijven ook nog steeds onder de 2%, dat is ver onder het gemiddelde. Maar omdat er op korte tijd een aantal leegstaande winkels bijkwamen, is het zeker een thema waar we mee bezig zijn. In de meeste nieuwe ontwikkelingen wordt al een handelsruimte opgelegd. In samenwerking met de projectontwikkelaar en de detailhandelscoach zoeken we dan naar de beste invulling. Ook met andere eigenaars van leegstaande panden zoeken we naar oplossingen.”