© Dirk Vertommen – gulden anker sluit © Dirk Vertommen - gulden anker sluit

Overnemer Mechels hotel gezocht

MECHELEN - Een Chinese familie is al maanden op zoek naar een koper voor het voormalige hotel Gulden Anker in Mechelen. Ze vraagt 2,9 miljoen euro voor het gebouw. Er was al interesse om er een woonproject of studentenkamers te realiseren. Op dit moment lopen er gesprekken om er in een of andere vorm opnieuw verblijfsmogelijkheid aan te bieden.

Een Mechelse familie die het hotel aan de Plaisancebrug meer dan dertig jaar in handen had, verkocht het in 2015 aan de familie die het vandaag in handen heeft. Omdat ze zelf in de Oostkantons nog een hotel runt, liet ze de uitbating in 2018 over aan andere Aziatische ondernemers. Zij wijzigden de naam van het driesterrenhotel in de Ridder Dessainlaan in Golden Anchor.

Het hotel is al sinds mei 2021 gesloten. In de zomer van vorig jaar legden die uitbaters de boeken neer, waarop de ondernemingsrechtbank de zaak failliet verklaarde. Volgens curator Gerry Verschuren was dat onder andere te wijten aan corona en het gebrek aan parking. Hij ging niet op zoek naar een overnemer.

Ook appartementen en woning

Het complex, dat eigenlijk uit drie gebouwen bestaat die dateren uit verschillende periodes, is aan een grondige renovatie toe. De eigenaars beslisten om het voormalige hotel te verkopen. Dat bestaat uit 34 kamers, een restaurant en twee ruime appartementen. Aanpalend is er nog een kleine gezinswoning. Al sinds augustus vorig jaar staat het Gulden Anker te koop bij vastgoedkantoor Century 21 Connect in Leuven.

De vraagprijs is: 2,9 miljoen. Er daagden de voorbije zes maanden aardig wat kandidaat-kopers op. In eerste instantie toonde een investeerder interesse om er opnieuw een hotel van te maken. “Na een kosten-batenanalyse en de geest van de tijd door corona is het plan niet doorgegaan”, zegt Jacky Raymaekers van Century 21 Connect.

Behoud erfgoed

Ondertussen is het hotel al meer dan zes maanden op de markt. Eén van de pistes was projectontwikkeling. “Het behoud van het stukje erfgoed in combinatie met de nood aan parkeergelegenheid en buitenruimte maken het niet eenvoudig om een project rendabel te maken”, vertelt Raymaekers. Een andere optie was het hotel ombouwen tot een studentenhuis. “Daar heeft de stad negatief op gereageerd.”

Momenteel lopen er nog gesprekken om in het complex opnieuw verblijfsmogelijkheid aan te bieden. Zo is een Nederlandse groep bijvoorbeeld geïnteresseerd om het te huren voor de verhuur van kamers op langere termijn.