sushi by me Foto: Joris Herregods

Pakjira en Tom brengen sushi en Thaise specialiteiten naar Lippelo

Sushi By Me is een cateringbedrijfje dat de laatste maanden vlot over de lippen rolt in Lippelo (Puurs-Sint-Amands). De verse sushi en Thaise specialiteiten van de Thaise kokkin Pakjira Panpech (43) doen honderden tevreden klanten telkens terugkomen. Opvallend: zij runde ooit haar eigen bedrijf als grafisch designer in Thailand.

“Of ik nu voor klanten, of voor vrienden of familie kook. Ik doe het allemaal met liefde”, zegt kokkin Pakjira Panpech (43). Veel verder moet je niet zoeken om het succes van Sushi By Me in Lippelo (Puurs-Sint-Amands) te achterhalen. Sinds enkele jaren kan je er in de pittoreske Broekstraat terecht voor verse sushi en Thaise specialiteiten. “Die versheid neemt mijn vrouw echt serieus”, vertelt haar echtgenoot en treinbestuurder Tom Borms (45). “Als we tegen 19 uur een bestelling hebben, wordt de sushi pas tegen 18 uur gerold.”

Pakjira bracht de bal aan het rollen in de zomer van 2023. “In juli vorig jaar heb ik voor het eerst gekookt voor een grote groep van vrienden en familie”, legt de Thaise uit. Die ervaring smaakte naar meer. “In augustus zijn we dan officieel begonnen.” De Thaise specialiteiten op het menu had Pakjira al in de vingers. Sushi maken ging ze leren in Hasselt. “Normaal gezien zou ze een maand opleiding moeten volgen, maar ze was er zo snel mee weg dat ze na enkele weken al rond was”, pikt Tom in.

Grafisch designer

Snel, efficiënt en in grote hoeveelheden eten bereiden, leerde de kokkin aan het fornuis in restaurants in en rond Puurs. “Vier jaar heb ik in dat wereldje vertoeft”, zegt ze. “Ik deed het graag, maar miste een fatsoenlijke work-lifebalans. Mijn zoontje is nog klein en ik wilde zo veel mogelijk thuis zijn voor hem.” In Thailand werkte Pakjira als grafisch designer en runde ze haar eigen bedrijf. Ondernemen is voor haar dan ook een vanzelfsprekendheid.

Culinair koken was dat eigenlijk niet. “In Thailand kookte ik bijna nooit”, verklaart ze. “Mensen hebben het druk en eten vaak onderweg, op straat.” Tom beaamt. “Overal vind je goedkoop en lekker eten. Ik denk dat Pakjira misschien twee keer gekookt heeft voor mij tijdens al onze reizen naar Thailand.” Toms werkschema als treinbestuurder, allesbehalve een ‘nine-to-five’, laat hem toe om zijn vrouw zo veel mogelijk te ondersteunen. “Zo houden we alles kleinschalig en rendabel. Budget om hulp van buitenaf aan te nemen, is er voorlopig niet.”

Onverwacht

Tom leerde Pakjira kennen tijdens een reis naar Thailand in 2013. “Ik werkte toen in een drukkerij en woonde alleen”, zegt hij. “Een collega, ook vrijgezel, vroeg me mee op een reis naar Thailand. Ik dacht: waarom ook niet? Ik had er net een relatie op zitten en keek uit naar zee en zon.” Via een app raakte hij online aan de praat met zijn toekomstige echtgenote. “Zij wilde haar Engels verbeteren en ik wilde het land beter leren kennen. Een perfecte match.”

Uiteindelijk belandden ze in 2016 met z’n tweeën in België. “Onverwacht raakte Pakjira in verwachting. Plots werd het duidelijk dat we hier ons leven moesten uitbouwen. Dat was niet gemakkelijk voor haar, maar we zijn er vol voor gegaan. Nu hebben we ons eigen gezinnetje.”

De Facebookpagina van Sushi By Me groeide op minder dan een jaar tijd naar meer dan 1.000 volgers. “We organiseren elke maand een deel-en-winactie die onze pagina boost”, zegt Tom, die zich met de marketing bezig houdt.