onboarding

PeopleWare houdt vast aan fysieke onboarding voor nieuwe thuiswerkers

LIER – Het Lierse bedrijf PeopleWare is gespecialiseerd in softwareontwikkeling op maat voor bedrijven en organisaties binnen diverse sectoren. PeopleWare slaagt er dankzij hun unieke onboarding toch in om nieuwe mensen zich tijdens deze moeilijke periode vanaf dag één thuis te laten voelen bij het bedrijf.

Bij PeopleWare zetten ze de laatste jaren bewust in op de onboarding van nieuwe mensen. Met een peterproject, bloemen en een etentje met de zaakvoerders, gaan ze verder dan veel andere bedrijven. De coronapandemie, het thuiswerken en de regels rond ‘social distancing’ maken sommige zaken onmogelijk, maar PeopleWare maakt er een punt van om nieuwe werknemers ook nu zo goed mogelijk op te vangen vanaf dag één.

Hoewel de meeste medewerkers van PeopleWare momenteel van thuis uit werken, vindt het bedrijf het toch erg belangrijk om nieuwe medewerkers zeker tijdens hun eerste dagen fysiek op kantoor te ontvangen. Uiteraard met respect voor de nodige regels die er gelden.

“Elkaar in levende lijve ontmoeten is cruciaal om nadien remote met elkaar te kunnen samenwerken. In het begin zien we elkaar dus fysiek en na enkele dagen, wanneer de collega geacclimatiseerd is, gaat hij net zoals de andere collega’s remote werken. Het is wel zo dat de nieuwe collega’s van heel kortbij worden opgevolgd door zijn/haar peter of meter”, zegt Julie De Deken, Recruitment Officer bij PeopleWare. “Onze medewerkers hebben ook een ‘smoelenboek’ gemaakt. Daarin zijn alle medewerkers terug te vinden, samen met een foto en korte voorstelling die ze over zichzelf schreven. Zo leren nieuwe medewerkers hun collega’s toch al een beetje kennen.“

“Sinds 2 à 3 jaar hebben we ook wekelijkse one-on-one gesprekken tussen de medewerkers mogelijk gemaakt waarin ze over van alles en nog wat kunnen praten”, zegt Werner Valgaeren, CEO van PeopleWare. “Uit die gesprekken komt vaak veel feedback over dingen die anders onderhuids zouden blijven zitten.”

Corona heeft de onboarding bij PeopleWare wel tijdelijk veranderd. Nieuwe mensen krijgen nog steeds een attentie thuis bezorgd voor ze starten, maar door corona worden ze voorlopig thuis niet meer persoonlijk opgepikt. Ook het traditionele etentje met zaakvoerders Marc Schijvaerts en Werner Valgaeren zal op een later moment ingehaald worden.