Zaakvoerder van Plantarbor, Jonathan Van Winkel Zaakvoerder van Plantarbor, Jonathan Van Winkel. Foto: Joren De Weerdt

Plantarbor legt al 10 jaar gepassioneerd tuinen aan van A tot Z

Met de (hopelijk zonnige) zomermaanden in het vooruitzicht komt de aanleg van zwemvijvers terug op gang. Het Duffelse Plantarbor doet dat al tien jaar en won in 2023 zelfs de prijs voor beste zwemvijverbouwer van het jaar. Wij blikten samen met zaakvoerder Jonathan Van Winkel even terug.

Het succesverhaal van Plantarbor startte in 2014 toen kameraden en studiegenoten Jonathan Van Winkel en Ruben Hollanders de handen in elkaar sloegen. Het duo werkte een totaalconcept uit waarbij ze tuinen van A tot Z aanpakken. Al snel werd de eerste tuin aangelegd en een jaar later volgde de eerste zwemvijver. De uitvoer is voor Plantarbor, de tuinontwerpen worden steeds aangeleverd door externen. Hiervoor werkt het bedrijf samen met een aantal vaste architecten uit de regio. Jaar na jaar groeide het bedrijf, het klantenbestand en de liefde voor de job. Intussen mag Plantarbor deze zomer al tien kaarsjes uitblazen.

“Eigenlijk was ik al van kleins af aan geïnteresseerd in tuinaanleg”, vertelt Jonathan. Sinds enkele jaren, na een carrièrewending van partner Ruben, voert hij de zaak in zijn eentje aan. “Ik ben altijd graag buiten geweest en maaide het gras al toen ik eigenlijk nog te klein was om de grasmaaier te besturen. Ook bij mijn opa hielp ik geregeld in zijn groentetuin. Het was dan ook een logische keuze om na het middelbaar de opleiding Agro- en Biotechnologie te volgen. Ook de passie voor zwemvijvers volgde snel toen ik samen met mijn vader er een aanlegde in onze eigen tuin. Ik denk dat het de trigger was om dit ook in het bedrijf te verwerken.”

“In de winter blijft de zwemvijver een natuurlijke spiegel die voor veel beleving zorgt. Vogeltjes kunnen eruit drinken en soms komen er zelfs salamanders opduiken”, Jonathan Van Winkel.

Natuurlijke spiegel

Die zwemvijvers zijn een betonnen bunker waarin twee pompen het technische werk doen en de zuivering wordt overgelaten aan het moeras. Een mix van planten, voornamelijk bestaande uit gele lis, haalt voeding uit het water en zorgt op die manier voor een natuurlijke filtratie. Volgens Jonathan is dat natuurlijke aspect meteen ook het grootste voordeel van zwemvijvers. “Het leuke is dat er geen chloor in zit en het voelt alsof je in een meer zwemt. Bovendien hoef je het in de winter niet af te dekken met een rol, maar blijft het een natuurlijke spiegel in de tuin die voor veel beleving zorgt. Vogeltjes kunnen eruit drinken of zich erin wassen en soms komen er zelfs salamanders opduiken. Dat het zo leeft, vind ik toch een toffer verhaal dan een normaal zwembad.”

En dat vinden wel meerdere mensen in ons land. Het concept is intussen stevig ingeburgerd en door het reisverbod tijdens de coronapandemie beleefde Plantarbor toen een topperiode. “Steeds meer mensen begrijpen waarom we dit verhaal brengen en gaan er in mee. Gemiddeld bouwen we zo’n vijf vijvers op een jaar.” Wanneer een project volledig is afgerond en de klant tevreden is, weet Jonathan weer waar hij het voor doet. Zo gaat hij nadien geregeld nog eens een kijkje nemen of onderhoud hij de tuinen die hij zelf aanlegde. “Het is mooi om te zien hoe de natuur haar werk doet en de tuin kan ontwikkelen tot wat we voor ogen hadden.”

“Bij boomverzorging staat de boom centraal en wordt al de rest er rond gebouwd”, Jonathan Van Winkel.

Die passie voor de natuur werd eind 2023 beloond toen Plantarbor de prijs won voor beste zwemvijverbouwer van het jaar. In de categorie zwemvijvers tussen de 40.000 en 60.000 euro won Jonathan met een project in Hove. “Dat was heel leuk en totaal onverwacht. We maken zwemvijvers zoals we dat het beste kunnen en dan is dit een hele leuke bekroning. Niet alleen voor mezelf, maar voor het hele team. Dat wil toch zeggen dat we goed zijn in wat we doen.”

Hart voor bomen
Een jaar na de start van Plantarbor voegden Ruben en Jonathan met boomverzorging nog een derde luik toe. Hiervoor volgde het duo een specifieke opleiding en behaalde ze het certificaat European Treeworker. “Dat heeft mij enorm geholpen, niet alleen praktisch, maar ook om de visie op tuinen en bomen beter te begrijpen. Bij boomverzorging staat de boom centraal en wordt al de rest er rond gebouwd. Omdat ik een hart voor bomen heb, was het vanzelfsprekend om dit luik toe te voegen aan ons aanbod”, vervolgt Jonathan. Als er bijvoorbeeld een oprit wordt aangelegd, zal het team van Plantarbor steeds letten op het behoud en de ruimte van de boomwortels.

Dat team bestaat uit vier vaste medewerkers met Jonathan als zaakvoerder en vliegende coördinator tussen de verschillende werven. Een doordeweekse werkdag start telkens vanuit de loods in Duffel, waar ze de camionetten inladen met het nodige werkmateriaal voor die dag. Hoewel in de winterperiode het werk steeds doorliep, is Jonathan tevreden dat de lente opnieuw is aangebroken. Zo kan hij nu een project afwerken in Bonheiden. “In oktober zijn we gestart met het proper maken van de tuin en het uitgraven van de put. Drie weken later was de zwemvijver klaar, konden we de bomen planten en het terras aanleggen. Omdat we een hele natte winter hebben beleefd, kan ik nu pas het gazon zaaien. Ik ben al benieuwd om binnenkort eens terug te komen en te zien hoe de natuur zijn werk heeft gedaan”, besluit Jonathan.

Meer informatie over Plantarbor via de website.