bpost Foto: Leen Van de Sande

Postzegeldrukkerij zet deuren open voor het grote publiek: “Het verhaal van alle Belgische postzegels begint in Mechelen”

Op 5 juli kan je voor het eerst in vier jaar tijd opnieuw een bezoekje brengen aan de postzegeldrukkerij van Bpost in Mechelen. Tijdens het evenement Bsurprised – Open House kom je alles te weten over de weg die een postzegel aflegt van in de drukkerij tot op een brief. De toegang is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht.

Het verhaal van alle Belgische postzegels begint in de postzegeldrukkerij van Bpost in Mechelen-Zuid. “Van hun ontwerp tot op hun eindbestemming, zoals een brief of een verzameling, leggen de postzegels een hele weg af”, aldus Bpost. “Om de mensen kennis te laten maken met dat traject, zetten we op 5 juli uitzonderlijk de deuren van de drukkerij open voor het grote publiek. Het is de eerste keer in vier jaar tijd dat je de drukkerij nog eens kan bezoeken.”

“Diepdruk, offset of digitaal? Tijdens Bsurprised – Open House krijgen de bezoekers een unieke blik achter de schermen. Zo komen ze alles te weten over het productieproces van een postzegel en de verschillende technieken die daar bij komen kijken”, klinkt het. “Via een uitgestippeld wandelparcours kan iedere bezoeker op eigen tempo meer kennis vergaren over de gebruikte druktechnieken en de drukpersen die worden ingezet bij de productie van dichtbij bekijken.”

Activiteiten

Daarnaast staan er ook nog andere activiteiten op het programma. Zo kunnen verzamelaars hun collectie aanvullen met exclusieve koopjes. Voor de verzamelaars gaat de afstempeling die dag overigens uitzonderlijk terug tot zes maanden. Daarnaast zullen verschillende postzegelontwerpers, zoals André Buzin en Marijke Meersman, aanwezig zijn om postzegelblaadjes te signeren.

De postzegeldrukkerij is gevestigd in de gebouwen van Bpost in de Egide Walschaertsstraat 1b in Mechelen. Het evenement vindt plaats op woensdag 5 juli van 10 tot 16u en is gratis, maar vooraf inschrijven via de website is verplicht. Dat kan nog tot 28 juni. De drukkerij is bereikbaar met het openbaar vervoer, maar Bpost legt ook een shuttle-dienst in vanaf het Mechelse station.