pringles

Wereldprimeur bij Pringles in Mechelen, metalen bodem verdwijnt uit koker: “Kan nu volledig gerecycleerd worden”

MECHELEN - De verpakkingen van Pringles die in de fabriek in Mechelen van de band rollen, zien er voortaan iets anders uit. De iconische kokers krijgen vanaf nu namelijk een papieren bodem. Op die manier kan de volledige verpakking bij het oud papier en beter gerecycleerd worden. “Dit is een wereldprimeur”, zegt fabrieksdirecteur Johan Van Batenburg trots.

De fabriek van Pringles in Mechelen-Zuid is een van de grootste ter wereld en produceert chips voor maar liefst tachtig landen. Dagelijks rollen er twee miljoen kokers van de band. Om de productie van die gigantische hoeveelheid chips duurzamer te maken, nam Pringles de voorbije jaren al enkele maatregelen. Zo werd de fabriek aangepast om minder water en elektriciteit te verbruiken. Maar nu pakt de bekende chipsfabrikant ook uit met een nieuwe verpakking.

“Tot nu toe hadden onze bekende kokers een metalen bodem”, zegt verpakkingsverantwoordelijke Filip Van Hulle. “Omdat de koker voor de rest uit papier bestaat, was het haast onmogelijk om de verpakking goed te recycleren. In de praktijk kwamen de kokers vaak gewoon bij het restafval terecht. Om dat tegen te gaan zochten we vijf jaar lang naar een oplossing. Die vonden we uiteindelijk in een papieren bodem. Daardoor kan de volledige verpakking voortaan bij het oud papier. Het plastic dekseltje moet wel nog bij het PMD.”

100 miljoen euro 

Volgens Van Hulle was het niet evident om de kokers te voorzien van een papieren bodem. “Het lijkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet”, zegt hij. “We moesten op zoek naar een oplossing die dezelfde kwaliteit biedt, de chips vijftien maanden vers houdt en waarmee we aan dezelfde snelheid kunnen blijven produceren. Er worden namelijk acht kokers per seconde geproduceerd in onze fabriek in Mechelen. Het was bij de ontwikkeling van deze nieuwe bodem dan ook belangrijk dat we de bestaande productie- en logistieke processen konden behouden.”

Het uitrollen van de kokers met papieren bodem begint deze maand voor de Belgische markt. Later volgen de andere landen waarvoor de fabriek produceert. De machines zullen gefaseerd geïnstalleerd worden op alle productielijnen. Dat kost zo’n 100 miljoen euro. “Dat is veel geld, maar we willen tonen dat we het beste voor hebben met de planeet en absoluut willen inzetten op duurzame verpakkingen”, zegt fabrieksdirecteur Johan Van Batenburg. “Deze papieren bodem is een wereldprimeur waar we erg trots op zijn, maar ook in de toekomst willen we blijven innoveren.”

Recyclagekampioen 

Voor de ontwikkeling van de nieuwe verpakking werkte moederbedrijf Kellogg’s nauw samen met Fost Plus. “In België zijn we de recyclagekampioen, want meer dan 90% van de verpakkingen worden gerecycleerd”, zegt Wim Geens van Fost Plus. “Maar het kan nog altijd beter. Zo behoort 2% van de verpakkingen tot de zogenoemde moeilijk recycleerbare verpakkingen. De oude koker van Pringles was daarbij. Door nu met een volledig papieren verpakking te werken, kunnen we dat percentage verder laten dalen en nog meer verpakkingen recycleren.”

De nieuwe verpakking is niet de enige nieuwigheid voor de Mechelse fabriek. Tegen de zomer opent ook het eerste deel van een gloednieuw warehouse vlak bij de site. Alle Pringles-chips die momenteel gestockeerd worden op vijf verschillende locaties in België, worden daar gecentraliseerd. “Dat biedt nieuwe mogelijkheden voor de lokale tewerkstelling, en met 650 werknemers is Pringles nu al een van de grootste werkgevers in de stad. We zijn dan ook blij met hun lokale en duurzame verankering”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).