slaap

Primeur: Mechels bedrijf organiseert slaapcoaching voor personeel met jonge kinderen

MECHELEN - Donderdag vond in het hoofdkwartier van het Mechelse bedrijf Protime de eerste slaapcoachingsessie plaats voor een zestigtal werknemers met jonge kinderen. Protime is marktleider in softwareoplossingen voor onder meer tijdregistratie. De sessies moeten helpen om hun kinderen beter te doen slapen, waardoor ook zij beter uitgerust aan een nieuwe werkdag kunnen beginnen. Uitgeruste werknemers zijn nu eenmaal gelukkiger, creatiever én productiever.

Een nachtje doorslapen, dat is iets waar veel ouders met jonge kinderen alleen maar van kunnen dromen. Zeker als ze overdag geen uurtjes slaap meer kunnen inhalen, omdat ze opnieuw aan het werk moeten na hun moeder- of vaderschapsverlof. Verminderde veerkracht en lagere productiviteit, dat zijn gevolgen door het slaaptekort.

 

Jonas Van Herck, People and Culture Manager bij Protime en zelf papa van jonge kinderen. — © Ward Bosmans

96 mama’s en papa’s

“Van onze 380 medewerkers zijn er de afgelopen vier jaar maar liefst 96 mama of papa geworden”, zegt Jonas Van Herck, People and Culture Manager bij Protime en zelf papa van jonge kinderen. “Toen we gestart zijn met een welzijnscampagne voor onze medewerkers hadden we het niet alleen over gezonde voeding of mentale gezondheid, maar ook de problematiek van slaaptekort bij jonge ouders kwam aan bod. Daarom besloten we om deze sessies te organiseren. Iedereen mag eraan deelnemen, maar ze zijn vooral gericht op mensen met jonge kinderen. We leren hoe je kinderen beter kan laten slapen waardoor je zelf ook beter slaapt. Als bedrijf heeft dat uiteindelijk een impact op de productiviteit, want uitgeslapen medewerkers zijn gelukkige medewerkers.”

Team Shift

Protime gaat in zee met Team Shift voor de coachingsessies. De sessie start met algemene informatie over slaap waarbij onder meer een antwoord gegeven wordt op wat een biologische klok is. Daarna wordt stilgestaan bij een veilige en optimale slaapomgeving en welke slaaproutines (balans dag- en nachtslaap) ouders het best aanhouden bij hun kinderen. Vervolgens wordt de rol van voeding op de slaap belicht om te eindigen met enkele handvatten die kinderen kunnen helpen om te slapen op de momenten dat dat verwacht wordt. En uiteraard worden verschillende cases van de deelnemende werknemers belicht.

Grote impact

“Als het gaat om je goed voelen, wordt er vaak aandacht besteed aan gezonde voeding en genoeg bewegen. Minstens even belangrijk is slaap en toch krijgt dat niet altijd de aandacht die het verdient. Daar willen wij verandering in brengen”, zegt Lien Delamillieure van SHIFT. “Als een kind onrustig slaapt, slaapt heel het gezin slecht. Dat heeft een grote impact op ons functioneren. Werkgevers die geven om het welzijn van hun personeel met jonge kinderen, hebben alleen maar iets te winnen door in te zetten op een goede nachtrust voor hun werknemers.”

Protime is het eerste bedrijf dat slaapcoachingsessies organiseert voor zijn medewerkers. Via verschillende initiatieven werkt het bedrijf rond zes verschillende thema’s die het welzijn positief beïnvloeden, namelijk thuiswerk, mentale gezondheid, voeding, productiviteit, verbinding én slaap.