pringles2 Foto: Leen Van de Sande

Pringles halveert watergebruik in Mechelse fabriek

Een nieuwe waterzuiveringsinstallatie moet ervoor zorgen dat de fabriek van Pringles in Mechelen voortaan de helft minder water verbruikt. Tot nu verbruikte de fabriek jaarlijks zo’n 400 miljoen liter leidingwater. Via het nieuwe systeem kan een groot deel van dat water hergebruikt worden in het productieproces.

400 miljoen liter leidingwater. Dat is het jaarverbruik van ongeveer 10.000 mensen en de hoeveelheid water die de Pringles-fabriek van Kelllanova in Mechelen tot voor kort gebruikte voor de productie van meer dan 100.000 ton aan Pringles. Maar om dat verbruik te verminderen, werkte Kellanova, dat is het vroegere Kellogg’s samen met het Mechelse bedrijf Pantarein. Zij ontwikkelden een systeem om het verbruik met de helft te doen dalen.

“Het project omvat een nieuwe geavanceerde installatie voor waterrecuperatie die het afvalwater zuivert tot op het niveau van drinkbaar water”, klinkt het bij Michel Geenen, Senior Technical Operations Manager van Pringles. “Op deze manier kan het water hergebruikt worden in allerlei processen in de fabriek, zoals de stoomproductie en het gebruik van koud en warm water. De installatie werd in slechts zes maanden tijd opgebouwd en kan in de toekomst nog verder uitgebreid worden.”

Drie stappen

Het zuiveringsproces verloopt in drie stappen. Eerst worden oliën verwijderd, gevolgd door het uitfilteren van bacteriën en potentieel schadelijke substanties. Vervolgens wordt al het biologisch afbreekbare materiaal geëlimineerd. De laatste stap is het onttrekken van zouten en mineralen. Dat zorgt uiteindelijk voor drinkbaar water dat opnieuw gebruikt kan worden. De reststroom die voorkomt uit de zuivering, wordt gebruikt voor de productie van biogas.

Op termijn wil Pringles ook het regenwater zuiveren zodat het gebruikt kan worden. “Maar voorlopig is deze installatie de eerste in haar soort voor Kellanova wereldwijd”, zegt Piet De Langhe van Pantarein. “Zuiver en circulair water worden elke dag belangrijker voor bedrijven zoals Kellanova. Klimaatverandering, droogte, grondwaterschaarste en hoge verbruikskosten doen de vraag naar oplossingen voor waterzuivering en -hergebruik dan ook fors toenemen.”