Pringles Mechelen ecologie Foto: BELGA

Pringles Mechelen breidt fabriek uit met verbrandingsoven en waterrecuperatie-installatie

MECHELEN - Pringles, de chipsfabriek in Mechelen en een dochteronderneming van Kellogg's, heeft een nieuwe verbrandingsoven en een waterrecuperatie-installatie geplaatst om haar koolstofvoetafdruk te verkleinen.

De gekende chipsfabriek in Mechelen-Zuid wil haar uitstoot van broeikasgassen drastisch terugdringen. Om deze doelstelling te bewerkstelligen, heeft het bedrijf een volledig nieuwe verbrandingsoven geïnstalleerd die bijdraagt tot de vermindering van koolstofemissies en bovendien de fabriek nog buurtvriendelijker maakt door lawaai- en geurhinder tot een minimum te beperken.

Co2-vermindering van 35%

“De installatie van deze nieuwe verbrandingsoven in combinatie met de condensatietechnologie die reeds in de fabriek aanwezig is, omvat verbeteringsmogelijkheden zoals een verbeterde CO2-voetafdruk met een vermindering van 35%, de verwijdering van thermische oliën, 80% vermindering van het elektriciteitsverbruik, een betere productiecapaciteit, vereenvoudigde onderhoudbaarheid en bedienbaarheid en is compatibel met een waterstofsysteem”, legt Johan Van Batenburg, directeur van de Pringles fabriek in Mechelen, het duurzaamheidsproject uit.

Naast de verbrandingsoven heeft de fabriek een nieuwe installatie voor waterterugwinning ontworpen in samenwerking met Pantarein, een groep van lokale deskundigen op het gebied van waterbehandeling,  die de technologie ook zal exploiteren en controleren.

Water opwaarderen tot drinkwater

Het doel van deze installatie is de watervoetafdruk van de fabriek met meer dan 50% te verkleinen door het afvalwater van de fabriek op te waarderen tot drinkbaar water, en de rest van het gebruikte water te recycleren in het productieproces (bv. stoom, warm water en gekoeld water dat nodig is in de verschillende productiestappen, red.).

Piet De Langhe, oprichter van Pantarein, streeft ernaar het systeem midden volgend jaar op volle capaciteit te laten draaien. “We zullen het water van Kellogg’s zuiveren in drie stappen: biologisch, met ultrafiltratie en omgekeerde osmose”, verklaart hij. “We scheiden achtereenvolgens oliën van het water, filteren bacteriën en schadelijke stoffen, verwijderen alles wat biologisch afbreekbaar is en halen tenslotte zouten en mineralen uit het water. Wat overblijft is zuiver drinkwater. Bovendien wordt een reststroom van dit zuiveringsproces door een derde partij gebruikt voor de productie van energierijk biogas”, klinkt het.