Foto: Proefstation voor de Groenteteelt

Proefstation voor de Groenteteelt viert zestigste verjaardag met vernieuwde website en feest voor land- en tuinbouwers

Het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver bestaat dit jaar zestig jaar. Om dat te vieren werd de website van het proefstation in een nieuw jasje gestoken. Dat moet de telers een betere ervaring bieden. Na de zomer wordt er ook een groot feest georganiseerd om de leden in de bloemetjes te zetten.

In december 1963 werd in Sint-Katelijne-Waver het Proefstation voor de Groenteteelt opgericht. Het praktijkcentrum bestaat dit jaar dus zestig jaar. Van bij het begin helpt het Proefstation land- en tuinbouwers met de uitdagingen waar ze voor staan. Dat doen ze door onderzoek te voeren en praktische inzichten aan te rijken. Vandaag de dag wordt er bijvoorbeeld gezocht naar oplossingen voor een virus dat tomatenplanten aantast en de mogelijkheden om water op een duurzame manier tot bij de telers te krijgen.

“We zouden niet staan waar we nu staan zonder ons netwerk van telers”, zegt Els Berckmans, directeur van het Proefstation. “Ons 60-jarig bestaan is dan ook het ideale moment om hen eens in de bloemetjes te zetten met een groot feest in september. Maar we lanceren ook een nieuwe website. Zo kunnen we hen digitaal nog beter van dienst zijn. De website biedt nu een gepersonaliseerde ervaring. Leden kunnen hun voorkeuren aanduiden en krijgen zo info op maat van hun interesses. Ook de diensten die we aanbieden aan telers, bedrijven en projectpartners zijn nu beter doorzoekbaar, net als onze onderzoeksresultaten.”

Belangrijke rol

“De vier praktijkcentra in de provincie leiden van onderzoeksresultaten tot praktijksuccessen op maat van onze land- en tuinbouwers”, zegt gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen (CD&V). Bevoegd minister Jo Brouns (CV&V) vult aan. “Al decennia zijn we pioniers in de landbouw. Dat komt dankzij onderzoekscentra zoals het Proefstation voor de Groenteteelt. Praktijkgericht onderzoek heeft er de voorbije zestig jaar voor gezorgd dat we konden inspelen op de nieuwe uitdagingen en ook de komende jaren is er een belangrijke rol weggelegd voor de praktijkcentra.”

Het Proefstation voor de Groenteteelt vanuit de lucht. — © Proefstation voor de Groenteteelt