Nieuws Mechelen Provincie Antwerpen zorgt mee voor startersrecord

Provincie Antwerpen zorgt mee voor startersrecord

Provincie Antwerpen zorgt mee voor startersrecord

Opnieuw levert het aantal startende ondernemingen in ons land een record op. In 2016 werden in België 98.777 nieuwe ondernemingen opgericht, dat is een stijging van 8,73% tegenover 2015, het vorige recordjaar met 82.571 starters. Dat blijkt uit de Startersatlas 2017, die door Unizo, Graydon Belgium en UCM werd voorgesteld. “Voor het Belgische bedrijvenlandschap blijkt 2016 een goed jaar te zijn. Nooit eerder kende het land zo veel nieuwe bedrijven. Het is ook de hoogste aanwas sedert 2010”, aldus Eric Van den Broele, Senior Manager Research en Development bij Graydon Belgium.

De stijging doet zich voor in alle gewesten, maar is het hoogst in Vlaanderen. Met 49.393 starters is het Vlaamse gewest goed voor meer dan de helft van het aantal startende ondernemingen in ons land. “We zien het grootste aantal starters (9.010) binnen het domein van de medische beroepen. Ongetwijfeld een gevolg van de sterke verzelfstandiging van de paramedici en de sterke tendens tot het samengaan van huisartsen en specialisten in gezamenlijke praktijken”, zegt Eric Van den Broele.

In absolute cijfers is de provincie Antwerpen de sterkste groeier, met 14.727 nieuwkomers. Dat is goed voor 16,4% van de totale starterspopulatie in België. Ook op het vlak van startersdichtheid spant de provincie Antwerpen de kroon. In onze provincie zijn er 8,1 startende ondernemingen per 1.000 inwoners.

Met 65.843 bedrijven die hun activiteiten in 2016 hebben stopgezet, betekent dit een nettogroei van het aantal bedrijven in België met 23.934. Dat is goed voor een werkelijke groei van het aantal ondernemingen met 2,1%. Vlaanderen telde in 2016 een nettogroei van 11.903 bedrijven of +1,82% tegenover +1,59% in 2015. Karel Van Eetvelt, Unizo: “Hoewel we er flink op vooruit gaan, vormen ondernemers nog altijd een (te) kleine minderheid in onze samenleving. Er lopen nog teveel mensen rond met ondernemersdromen die ze nooit kunnen of durven realiseren. We moeten hen meer vertrouwen geven in plaats van hen schrik aan te jagen.”

De stijging van het aantal starters zet zich door in het eerste kwartaal van 2017. Het absoluut aantal van 24.846 starters is het hoogste kwartaalcijfer van de afgelopen 10 jaar en een stijging met 4,2% ten opzichte van de eerste drie maanden vorig jaar. Met 4.309 starters telt de provincie Antwerpen verhoudingsgewijs opnieuw het hoogste aantal starters in Vlaanderen. Er wordt in onze provincie een stijging genoteerd met 5,17% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.