Woonproject Borgerstein Foto: Consortium Bergesteyn

Provincie geeft goedkeuring voor Borgerwijk: realisatie van 248 appartementen en supermarkt kan van start gaan

SINT-KATELIJNE-WAVER - De provincie Antwerpen zet het licht op groen voor de realisatie van Borgerwijk. Op de voormalige zorgsite van Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver komen 248 nieuwe appartementen. Daarnaast wordt het park onder handen genomen en komen er een supermarkt en mogelijk ook een school. De werken starten eind dit jaar of begin volgend jaar.

De Antwerpse deputatie keurde recent de bouw- en bemalingsvergunning voor het project Borgerwijk goed. Het Consortium Bergesteyn, een samenwerking van projectontwikkelaars Cores Development en Vanhout Projects, kan zo beginnen aan een gloednieuwe woonwijk op de voormalige site van Borgerstein in Sint-Katelijne-Waver. Op de terreinen komen 248 nieuwe appartementen die de woningnood in de regio moeten helpen oplossen.

Maar omwille van het hoge aantal wooneenheden kwam er ook protest van de buurtbewoners. Daardoor liepen de plannen vertraging op. “We gingen in dialoog met de buurt en lieten bijkomende studies uitvoeren”, zeggen Steven Adams en Mieke Rens van Bergesteyn. “De site residentieel invullen heeft het minste impact op de mobiliteit. Bovendien bleken parkeerproblemen niet aan de orde dankzij de 321 ondergrondse en 115 bovengrondse parkeerplaatsen die het project voorziet.”

Supermarkt

Het Consortium spreekt van een absolute meerwaarde voor de buurt. “Want we geven niet alleen 248 gezinnen een nieuwe thuis, er komen ook buurtondersteunende functies”, klinkt het. “Zo werd er een akkoord gesloten met Carrefour express voor de opening van een buurtsupermarkt. Er lopen onderhandelingen met een kinderopvang en ook de secundaire school De Met toont interesse om zich op de site te vestigen. Verder is er ruimte voor een groepspraktijk voor vrije beroepen en willen we de sporthal onder de kapel openstellen voor scholen en verenigingen.”

Studio Borgerstein, de kunstenaarswerking van Borgerstein, krijgt een nieuwe plek op de site en er wordt 1 miljoen euro geïnvesteerd in de vernieuwing van het park. “De werken omvatten onder meer de aanleg van het veld aan IJzerenveld als groene evenementenweide. Dankzij een nieuw podium wordt het mogelijk om er buurtevenementen te organiseren, zoals de jaarlijkse kerstbar. Het beheersplan wordt eerstdaags goedgekeurd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Na de werken wordt het park overgedragen aan de gemeente.”

Verkoop start dit najaar

Als alles volgens plan kan blijven verlopen, dan start de verkoop van de appartementen in het najaar. Dat is ook het moment waarop Consortium Bergesteyn met de werkzaamheden wil beginnen, al kan dat ook begin 2024 worden. Eind 2025 moeten de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. De opening van de supermarkt en het openstellen van de buurtparking gebeurt op datzelfde moment.