Nieuws Mechelen PTS Boom start schooljaar met toekomstgerichte opleiding

PTS Boom start schooljaar met toekomstgerichte opleiding

PTS Boom start schooljaar met toekomstgerichte opleiding

PTS Boom start op vrijdag 1 september met de nieuwe opleiding hybride en elektrische voertuigen. Het gaat om een zevende jaar toegepaste autotechnieken, die de leerlingen moet klaarstomen om de arbeidsmarkt te betreden.

Na TSM Mechelen is de Boomse secundaire school de tweede in de ruime regio die zo’n richting aanbiedt. De richting heeft naast de noodzakelijke theorie ook veel oog voor de praktijk. “We merken dat het leerplan van vandaag vooral theoretisch is, en zijn er van overtuigd dat de leerlingen erbij gebaat zijn om meer praktijkervaring in de vingers te krijgen”, verduidelijkt Inga Verhaert, gedeputeerde bevoegd voor Onderwijs. “Vandaar dat de leerlingen in deze opleiding zowaar 50 procent van hun tijd aan die praktijk besteden.” Dat gebeurt onder andere via stagetijd op de werkvloer bij gerenommeerde autobedrijven.

De opleiding zal ook gebruik kunnen maken van hoogtechnologisch en aangepast didactisch materiaal. Dankzij Nissan Beerens uit Aartselaar, die tevens stageplaatsen zal voorzien, komt er een elektrische Nissan Leaf bij.

Klaar voor toekomst

De auto-industrie is steeds vaker op zoek naar goed opgeleide werkkrachten, die op de hoogte zijn van de nieuwste alternatieve en duurzame systemen zoals elektrische voertuigen en hybridevoertuigen. “Vandaag telt België ongeveer 5.200 van die auto’s. In Vlaanderen rijden er ongeveer 3.700 rond. Dat is nog niet eens 1 procent van het totale wagenpark in dit land”, vertelt Inga Verhaert. “Maar in Noorwegen bijvoorbeeld rijden op sommige plaatsen al 1 op de 4 wagens elektrisch. We hebben dus heel wat bij te benen, maar de interesse neemt ook toe. Met deze opleiding heeft het onderwijs alvast een goede stap naar de toekomst gezet.

In totaal zijn er 12 leerlingen die de opleiding Hybride en elektrische voertuigen kunnen volgen. “Momenteel zijn er al enkele plaatsen bezet. Andere geïnteresseerden zijn nog in beraad. Snel zijn dus de boodschap als je één van de laatste zitjes wil bemachtigen”, voegt Inga Verhaert er nog aan toe.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.