Purna Foto: Dirk Vertommen

Puurs familiebedrijf Purna trekt naar Amerikaanse markt

Purna Pharmaceuticals uit Puurs (Puurs-Sint-Amands) mag zich voortaan officieel FDA (Food and Drug Administration) Inspected noemen. Deze goedkeuring laat het familiebedrijf toe om nu ook hun diensten aan te bieden op de Amerikaanse markt.

De Amerikanen zijn behoorlijk streng voor wie medicijnen wil verkopen op de Amerikaanse markt. Zonder het kwaliteitslabel FDA Inspected kom je er niet in. Dat ze dat aan de andere kant van de plas heel serieus nemen, bewijst het feit dat een Amerikaans inspectieteam van de FDA een week lang naar Puurs afzakte om Purna helemaal door te lichten. Dat bezoek resulteerde in het feit dat de procedures en processen van Purna Pharmaceuticals volledig conform de strenge Amerikaanse veiligheids- en kwaliteitsnormen zijn. Een mijlpaal waar managing director Bart Peeters (52) en zijn medewerkers fier op zijn.

Begonnen in Duffel

Purna Pharmaceuticals werd opgericht in 1986 toen Raymond Van Gucht, de schoonvader van huidig managing director Bart Peeters, een bedrijfje uit Duffel overnam. “Het begon allemaal met tubes paraffine en vaseline die we in kleine hoeveelheden naar apothekers stuurden. Zij gebruikten die om er hun magistrale bereidingen mee te maken. Er werkten toen twee à drie mensen voor het bedrijf. Na een jaar verhuisden we naar een nieuwbouw in Puurs”, legt Bart Peeters uit. Ook vandaag is Purna nog steeds een familiebedrijf. Het bedrijf kende een sterke groei en telt vandaag ongeveer tweehonderd medewerkers.

Purna staat vooral bekend om hun contractdiensten voor de ontwikkeling en productie van vaste, vloeibare en halfvaste bereidingen. “Dat betekent dat farmaceutische bedrijven naar ons komen met een molecule voor een geneesmiddel. Wij helpen hen om het product te ontwikkelen, te produceren en te verpakken. We zijn door de jaren heen uitgegroeid tot de voorkeurspartner voor het merendeel van de top 20 farmamultinationals”, vertelt Wesley De Jaeghere, business development manager bij Purna. “De toelating om actief te zijn op de Amerikaanse markt opent de deuren naar nieuwe samenwerkingen voor Purna Pharmaceuticals, zowel nationaal als internationaal. Het stelt ons in staat om onze farmaceutische expertise en faciliteiten nog meer te benutten en te laten bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen op internationaal niveau.”

Opportuniteiten

Purna begon als een CMO (contract manufacturing organisation). Dat betekent dat er farmaceutische producten gemaakt worden in opdracht van de grote farmareuzen. “Je moet het je voorstellen alsof er iemand met een geneesmiddel tot bij ons komt en wij hen helpen om het product te fabriceren. Dat gaat van de aankoop van grondstoffen van het product tot de verpakking”, legt Wesley uit. “Maar ondertussen zijn we ook een CDMO, oftewel een contract development and manufacturing organisation. Zo gaan we nog een stapje verder en helpen we in onze labo’s met het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Dat is relatief nieuw voor ons, want we zijn daar pas mee gestart in 2015”, zegt Bart Peeters.

“Naast het aanbieden van diensten, zoekt Purna ook actief naar commerciële opportuniteiten voor zijn klanten. Het ondersteunt hen door hoogwaardige innovatieve geneesmiddelen te ontwikkelen die een antwoord bieden op een onvervulde patiëntbehoefte of een verbetering zijn van bestaande producten. Om dit te realiseren, investeren we in een innovatienetwerk en werken we samen met partners aan de ontwikkeling van een productportfolio dat aan klanten wordt aangeboden via out-licensing. Zo hebben we in samenwerking met de KU Leuven en UAntwerpen een product ontwikkeld tegen vaginale schimmelinfecties. We gaan binnenkort naar fase 3 in de ontwikkeling. Dat is de fase waarin alle testfases zo goed als achter de rug zijn en we het product daadwerkelijk op de markt brengen. We kunnen dat doen door de financiering van onder andere Vlaio. Dat betekent dus ook dat, wanneer het product op de markt zou komen, wij er mede-eigenaar van zijn. Dat is een richting die we in de toekomst verder willen ontwikkelen en die ons nog veel opportuniteiten biedt.”

Familiebedrijf

Het zijn allemaal mooie adelbrieven voor een familiebedrijf. “We zijn trots dat we ons als lokaal familiebedrijf kunnen onderscheiden en grootse doelen kunnen bereiken”, zegt Bart Peeters. “We zijn met tweehonderd gemotiveerde medewerkers en elk van hen heeft mee bijgedragen aan deze prestatie. Onze medewerkers zijn het kloppend hart van Purna Pharmaceuticals en daar zijn we enorm dankbaar voor. Deze prestatie zal onze groei alleen maar in een stroomversnelling steken. We zijn klaar voor de nieuwe opportuniteiten op de Amerikaanse markt en kijken uit naar de toekomst. Een nieuw ontwikkelings- of productieproject in de farma opstarten, is als het besturen van een containerschip over de oceaan. We verlaten de haven als partners voor een lange reis, niet wetend welke problemen of gevaren we zullen tegenkomen, maar altijd gefocust op onze eindbestemming. Tijdens de reis kan het schip van richting veranderen, maar het kan niet worden gestopt. En hoe beter de bemanning op elkaar is afgestemd, hoe beter problemen kunnen worden vermeden of opgelost en des te sneller onze bestemming kan worden bereikt.”

Purna is nog steeds op zoek naar medewerkers met allerlei verschillende profielen. Er is vooral nood aan laboranten, maar ook voor lager geschoolde mensen zijn er plaatsen bij Purna.

www.purna.be