smedt

Quares genomineerd voor Belfius Smart Awards

Quares, met hoofdkantoor in Mechelen, is één van de genomineerden voor de Belfius Smart Awards. Uit de 185 projectvoorstellen heeft een vakjury er 50 weerhouden. Quares werd genomineerd voor een project rond energiebesparing voor gebouwen. De awards worden uitgereikt op 16 mei tijdens het Smart Belgium Event. Tijdens dit gala wordt ook een publieksprijs toegekend aan het project met de meeste stemmen.

Via het Sustainable Energy Fund financiert Quares investeringen in energie-efficiënte gebouwen. Het fonds investeert en de eigenaar of huurder betaalt Quares terug dankzij de energiebesparingen die hij realiseert. Quares hoopt met zijn Sustainable Energy Fund meer dan 100 miljoen euro aan duurzame investeringen te realiseren in de volgende 5 jaar. De eerste projecten zijn alvast binnen. “Voor een industriële speler vernieuwen we de ledverlichting van een logistieke hal. En voor een publieke instantie dokteren we een integrale oplossing uit voor de verwarming en isolatie van haar gebouwen”, aldus Philippe Meire, consultant bij Quares.

Vóór Quares investeert, onderzoekt het bedrijf het besparingspotentieel van een pand: hoe kunnen bijvoorbeeld ledverlichting, zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling bijdragen tot meer energie-efficiëntie? Na die analyse volgt een financieringsvoorstel.

“Het sterke aan ons model is, dat je minder terugbetaalt dan je bespaart”, zegt Bart De Smedt, Director Consulting Quares. “Het financiële voordeel is zo meteen voelbaar. Is de investering volledig terugbetaald, dan wordt de installatie overgedragen aan de eigenaar van het gebouw. Zijn pand wordt opgewaardeerd, de huurder bespaart op zijn energiefactuur en het milieu vaart er wel bij. Wij creëren waarde voor iedereen. Kortom: profit, people and planet gaan hand in hand.”

"Quares wil zo een nieuwe schwung geven aan de markt voor duurzame investeringen", benadrukt Bart De Smedt. “Dankzij het fonds worden projecten gerealiseerd die anders nooit opgestart zouden worden. Wij willen de duurzame vastgoedmarkt dynamiseren.”