Linne Bastiaensen – Recuplan Linne Bastiaensen in het atelier van Recuplan. Foto: Dirk Vertommen

Recuplan sluit winkel met gerecupereerd hout

De Mechelse organisatie Recuplan, die houtoverschotten verwerkt tot opnieuw bruikbaar hout, verandert het geweer van schouder. De winkel op de Battelsesteenweg sluit in juni de deuren, zodat de organisatie zich volledig kan toeleggen op het bevoorraden van professionele klanten.

In de herfst van 2022 opende op de Battelsesteenweg in Mechelen het atelier van Recuplan. De organisatie redt houtoverschotten van de container of de verhakselaar en geeft ze een tweede leven als perfect bruikbaar bouwmateriaal. Maar na ruim anderhalf jaar sluit de fysieke winkel over enkele weken de deuren. De verkoop aan particulieren en kleine zelfstandigen valt nog moeilijk te bolwerken.

“We richtten ons tot nu op twee doelgroepen”, vertelt oprichtster Linne Bastiaensen. “Particulieren en zelfstandigen enerzijds, en grote professionele klanten anderzijds. We hebben de winkel met veel passie en zin opengehouden, maar er kruipt veel tijd in. Sinds kort waren we nog maar één dag per week open, maar we merken dat het nog steeds niet genoeg opbrengt. Daarom nemen we er voorlopig afscheid van.”

Zo kan Recuplan zich volop richten op de B2B-markt. “We konden heel wat hout redden, maar hadden er niet altijd een geschikte afnemer voor. Dat resulteerde in een grote dode stock. Dat willen we nu veranderen”, klinkt het. “Aan de doelstelling om resthout te redden van de container verandert niets, maar we gaan nu meteen ook op zoek naar een geschikte klant die het hout kan gebruiken als nieuwe grondstof.”

Veel vraag

Zo wil Recuplan optreden als een makelaar tussen aanbieders en afnemers van resthout. Het hout krijgt in het atelier ook nog steeds een behandeling en verwerking. “Want we merken dat er nog steeds veel vraag is naar resthout”, aldus Bastiaensen. “Ook bij particulieren. Daarom willen we op termijn graag opnieuw een fysieke winkel openen, maar dan kleinschaliger en van zodra we er terug klaar voor zijn.”

In juni sluit de winkel de deuren. Daarom vindt er eind mei een groots slotweekend plaats. “We willen op een mooie manier afscheid nemen van dit eerste hoofdstuk uit de geschiedenis van Recuplan. Daarom werken we toe naar een uitverkoop en nodigen we alle klanten en partners uit om hen te bedanken en onze nieuwe manier van werken toe te lichten.”