malinska Foto: Joris Herregods

Rederij Malinska neemt vierde elektrische boot in gebruik

Rederij Malinska nam donderdag haar vierde bootje in gebruik. De Malinska 4 is een elektrische boot die vooral zal ingezet worden als shopping shuttle tussen het Keerdok en de Mechelse binnenstad. In de boot kunnen zo'n 35 mensen tegelijk vervoerd worden.

De Malinska 4 is de nieuwste toevoeging aan de vloot waarmee de Mechelse rederij sinds 2006 rondvaart op de Dijle. Al 18 jaar organiseren ze boottochten op de rivier in de stad, met elektrische vaartuigen. “Het was revolutionair”, zegt Philippe De Prest. “En dat is het eigenlijk nog steeds. We zijn nog altijd de enige rederij met een volledig elektrische vloot. Daar zijn we best trots op. Met de Malinska 4, die zo’n 35 mensen comfortabel kan vervoeren, breiden we die vloot verder uit.”

De nieuwe boot zal voor toeristentochtjes op de Binnendijle ingezet worden door de rijderij, maar ook als Shopping Shuttle tussen het Keerdok en de binnenstad. “Net als bij hun opstart, was de samenwerking voor de Shopping Shuttle een sprong in het onbekende”, zegt economieschepen Greet Geypen. “Het succes was niet verzekerd. Maar samen hebben we de sprong gewaagd en in zo’n anderhalf jaar tijd vervoerde de shuttle al bijna 25.000 mensen.”

“We krijgen heel veel positieve reacties. Van toeristen en van gebruikers van de Shopping Shuttle”, besluit Philippe De Prest. “Vooral het gevarieerde landschap is een pluspunt. Brugge en Gent zijn prachtig, maar je ziet vanop het water alleen gebouwen. Wie voor een boottocht op de Binnendijle kiest, passeert de jachthaven, de binnenstad, de Kruidtuin en het stiltegebied aan De Nekker.”

Voor de Shopping Shuttle werken de stad en rederij Malinska samen met handelaarsvereniging Mechelen Meemaken.