Stadsmuseum Lier

Regiobedrijven halen 3D mammoet naar Lier

LIER - Het stadsmuseum van Lier mag uitpakken met een wereldprimeur. Sinds 27 september wordt immers een 3D geprint mammoetskelet tentoon gesteld. Verschillende regiobedrijven zorgden voor de nodige financiële steun om het project rond te krijgen.

Lier is een prachtige toeristische trekpleister rijker: een 3D geprint mammoetskelet op ware grootte. Het gaat om een levensgrote reproductie van de mammoet van Lier, het eerste en grootste mammoetskelet van Belgie dat in 1860 bij opgravingswerken in de Pallieterstad werd gevonden. 'De Mammoet van Lier' is vermoedelijk 30.000 jaar oud, heeft een schofthoogte van ongeveer 3,6 meter en is bijna 5 meter lang.

De fossiele beenderen die werklieden 150 jaar geleden opgroeven ter hoogte van de Dungelhoefkazerne, staken tien meter diep in het zand en werden tijdens de laatste ijstijd door de Nete afgezet. Het skelet werd gemonteerd en in 1869 voor het eerst aan het publiek getoond, een primeur voor West-Europa Het originele skelet werd ondergebracht in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel waar het nog steeds te zien is.

320 botten
Omdat dit originele skelet niet verplaatst kan worden, werd door serviceclub Kiwanis Lier 2 Neten het plan opgevat om een natuurgetrouw en levensgroot exemplaar te reproduceren met de meest moderne 3D print technologie van het Leuvense bedrijf Materialise. Daar hebben 19 mensen met 9 printers in totaal 1259 uren aan de reproductie gewerkt. Ze telt maar liefst 320 botten, waarvan er sommigen de afmeting hebben van een volwassen man.

Van Hool en Reynaers Aluminium
Het originele idee komt van de Lierse serviceclub Kiwanis Lier 2 Neten. Voor de uitvoering werkten ze ook samen met het Lierse stadsbestuur en de archeologische vereniging ArcheoLier. Het budget van het project, dat in totaal ongeveer 100.000 euro bedraagt, werd bijeengesprokkeld bij een aantal bedrijven uit de regio. Busbouwer Van Hool en Reynaers Aluminium behoren bij de hoofdsponsors en verder droegen ook Aquatop, Kranen Michielsens, Solid-talent uitzendbureau, en Antilope De Bie Printing hun steentje bij.

Bart De Bie van Kiwanis Lier 2 Neten: “Lier heeft een belangrijk cultuurhistorisch patrimonium, waarvan de Zimmertoren wellicht het bekendst is. Het verhaal van de mammoet van Lier is minder bekend bij het brede publiek en met dit project willen we daar verandering in brengen. Door een 15.000 jaar oud skelet tot leven te brengen met de nieuwste technologie krijgt Lier er een nieuwe publiekstrekker bij, voor de inwoners, de toeristen en uiteraard voor de kinderen die zeker vol bewondering naar deze enorme mammoet gaan kijken met hun ouders of met de scholen."