Nieuws Mechelen Regiobedrijven stappen mee in e-mobility cluster

Regiobedrijven stappen mee in e-mobility cluster

Regiobedrijven stappen mee in e-mobility cluster

Rexel (distributeur van elektrische producten en oplossingen – Lier) en Eneco (energieproducent en -leverancier – Mechelen) zijn twee van de twintig bedrijven die vrijdag in de e-mobility cluster stappen. De e-mobility cluster is een initatief van i-Cleantech Vlaanderen samen met Febiac, Tecnolec en Traxio.

De e-mobility cluster is het antwoord op het Clean Power for Transport actieplan van minister Bart Tommelein. Het doel van dit actieplan is dat er in 2020 75.000 elektrische wagens rondrijden. De e-mobility cluster zal op zoek gaan naar de meest geschikte mobiliteits- en energiesystemen om dit te realiseren. Bovendien zullen de bedrijven die er aan deelnemen neutrale, praktische informatie verspreiden naar bestaande en toekomstige rijders van elektrische voertuigen en bedrijven met een grote vloot om de vooroordelen en de drempels bij de aankoop van een elektrische wagen weg te nemen. De zichtbaarheid van het laadpuntennetwerk zal worden verhoogd om te leiden tot meer omzet voor de aanbieders van laadinfrastructuur.

Meer elektrische wagens veroorzaken een extra belasting op het elektriciteitsnet. Om dit te voorkomen, worden slimme oplossingen gezocht. Enervalis heeft software ontwikkeld en ingebouwd in de laadpalen van EDF Luminus die het laden van de elektrische wagen kan uitstellen naar een moment dat er voldoende lokaal geproduceerde hernieuwbare energie beschikbaar is, zonder dat de rijder van de elektrische wagen moet inboeten aan gebruiksgemak.

Zo kan de doelstelling van 75.000 elektrische wagens op de weg gehaald worden zonder het bestaande grid extra te belasten maar met maximaal lokaal gebruik van hernieuwbare energie. Dit vergt dan een cross-sectorale samenwerking tussen wagens, laadpalen en de energievoorziening (vastgoed).

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.