young master chef bram simons

Restaurant Emiel thuisbasis van nieuwe Young Master Chef

The Mastercooks of Belgium heeft Bram Simons verkozen tot Young Master Chef. De 28-jarige chef-kok van visrestaurant Emiel op de Vismarkt in Mechelen kreeg de titel voor zijn toewijding aan het Belgische culinaire erfgoed en eigenzinnigheid in de keuken. "Ik haal mensen graag uit hun comfortzone."

Mastercooks of Belgium is een organisatie die zich inzet als ambassadeur van het Belgische culinair erfgoed. Jaarlijks kiezen ze enkele jonge chefkoks uit ons land, die de Belgische culinaire traditie nieuw leven inblazen.

Mechelaar Bram Simons behoort vanaf nu ook tot die club. Hij noemt het zelf een enorme eer om samen met een tiental collega-chefs tot de groep te behoren.

Om lid te kunnen worden, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je jonger zijn dan 36 en waarde hechten aan seizoens- en lokale producten. Daarnaast moet je voorgedragen worden door minstens twee chef-koks die al lid zijn van de organisatie.

Lees ook: Bram (26) opent visrestaurant Emiel: “We brengen het beste uit de Noordzee naar Mechelen”

"Voor mij waren dat Patrick de Gendt en Dieter Fleurinck van Silo's. Zij speelden een grote rol in mijn ontwikkeling", vertelt hij. "Maar mijn succes zou ook niet mogelijk zijn zonder de steun van mijn familie."

"Mijn partner Sien staat altijd voor me klaar, ondanks de uitdagingen die het leven met een chef met zich meebrengt. Ook mijn ouders helpen en ondersteunen mij waar ze kunnen. En mijn dochtertje Lenne voelt zich ook al thuis op de Vismarkt. Ze kent de weg naar Emiel als geen ander, vooral na een ijsje", lacht hij.

Lees ook: Visrestaurant Emiel biedt menu in braille aan

"Een mooi gastronomisch verhaal neerzetten, doe ik natuurlijk niet alleen", klinkt het dankbaar. "Ik heb een grote waardering voor mijn team, dat dagelijks voor me klaarstaat en meegaan in de ideeën die ik heb. Ze geven elke dag het beste van zichzelf", besluit hij.

"Onze zaak ligt tussen vele andere horecazaken op een levendig plein. We zijn er de vreemde eend in de bijt, maar mensen weten ons te waarderen. Ik haal hen graag uit hun comfortzone om hen de rijkdom van onze Noordzee te laten ontdekken."