Winkelpark Lus R6

Retailpark Malinas is (g)een bedreiging voor handelscentrum binnenstad

MECHELEN – Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (VLD-Groen-M+) was niet tevreden met de opmerking van UNIZO het voorbije weekend dat het retailpark Malinas een old school shoppingcomplex was. “Het was niet prettig om lezen en het is ook niet correct”, vindt hij. "De impact van een retailpark van die omvang aan de rand van de stad zal altijd een zorg blijven voor ons", zegt Carl Van Dyck, Directeur UNIZO provincie Antwerpen. 

Volgens schepen van economie Greet Geypen (VLD-Groen-M+) werd tien jaar geleden, bij de start van het project, de vraag gesteld hoe een retailpark in Mechelen complementair kon zijn aan het handelsapparaat in de binnenstad. “De voorwaarden daartoe werden in nauw overleg met de Mechelse UNIZO-afdeling juridisch gebetonneerd in een handelsconvenant, precies om ons handelscentrum te beschermen”, vult de schepen aan.

Malinas heeft een brutovloeroppervlakte van 27.500m². Het biedt onderdak aan 24 winkels en slechts 1 horecazaak. Het retailpark biedt vooral ruimte aan handelszaken die geen plaats vinden in de binnenstad en daardoor nog niet aanwezig zijn in Mechelen. Er worden ook bewust geen kleine handelszaken toegelaten. Alle winkels moeten groter dan 800m² zijn; vier ervan zelfs groter dan 1.900m². Dat voorkomt dat er kleinere boetieks of centrumwinkels worden aangetrokken. De convenant stipuleert ook dat er de eerste vijf jaar geen handelszaken mogen komen die al in de binnenstad gevestigd zijn.

Directeur UNIZO provincie Antwerpen Carl Van Dyck bevestigt dat er samen met de Stad Mechelen een sterke handelsconvenant is afgesproken om de impact op de commerciële kern van de Mechelse binnenstad zo beperkt mogelijk te houden.  “De impact van een retailpark van die omvang aan de rand van de stad zal echter altijd een zorg blijven voor UNIZO.  Die zorg hebben we vrijdag verwoord. UNIZO herinnert eraan dat de naleving van het convenant dat hiervoor werd opgesteld met de Stad Mechelen nauw moet opgevolgd worden. Er werden voorwaarden afgesproken om hier een positief verhaal van te maken.  Laat ons er nu alles aan doen om dat ook te realiseren.”