sirmano-willebroek Serouch Karapetyan, een 23-jarige Willebroekenaar, opende onlangs supermarkt Sirmano in de Overwinningstraat. Foto: Wout Van Den Eede

Serouch (23) opent supermarkt met Armeense specialiteiten in Willebroek

Serouch Karapetyan, een 23-jarige Willebroekenaar, opende onlangs supermarkt Sirmano in de Overwinningstraat. In de rekken vind je Armeense lekkernijen zoals ingelegde groenten, vleeswaren en granaatappelwijn. Op aanvraag van zijn groeiende cliënteel breidt de jonge ondernemer van Armeense afkomst zijn aanbod gestaag uit.

Zo kan je er ook terecht voor Poolse en Roemeense producten. “Op zich passen die producten wel in mijn winkel”, zegt Serouch. “De Armeense eetcultuur lijkt hier en daar wel een beetje op de Oost-Europese. Het opleggen van groenten is daar een mooi voorbeeld van.” Groenten bewaren voor lange tijd, wecken, in zuur leggen of fermenteren, is een vergeten techniek in België, die nog steeds een belangrijk onderdeel van het Armeense dieet vormt.

Eigenlijk is Sirmano de tweede job van Serouch. “Mijn ouders hebben een transportbedrijf in Vilvoorde, waar ik ook voor werk”, legt hij uit. “Omdat ik de laatste tijd iets meer tijd over had, besloot ik om Sirmano te openen. Kopen en verkopen is echt een passie van mij.” Zijn dag is dus meer dan genoeg gevuld. “Om 6 uur ’s morgens sta ik in Vilvoorde en zorg ik dat de chauffeurs zonder problemen aan hun ronde kunnen beginnen. Tegen 8 uur doe ik Sirmano open. En sluiten doe ik pas tegen 20 uur.”

Kabeljauwrepen

Sirmano heeft er al meteen enkele drukke weken opzitten. “Ik heb mijn aanbod al snel moeten uitbreiden naar producten voor Polen en Roemenen, omdat er vraag naar was”, zegt Serouch. “Langs de andere kant heb ik ook veel mensen laten proeven van mijn Armeense producten. Ik vind het schitterend om mijn klanten zaken te laten ontdekken van andere culturen.”

Daarom wil Serouch de prijzen van zijn producten zo laag mogelijk houden. “Ik wil vooral groeien en mijn aanbod uitbreiden”, verklaart hij. “Ik zou perfect veel meer winstmarge kunnen nemen, maar daar gaat het niet om voor mij. Zo bouw je geen klantenbestand op voor een lange termijn.”

Een van de meer opvallende toevoegingen bevindt zich in het visgedeelte van de winkel: Trecka, een soort Poolse snack gemaakt van gedroogde en gezouten kabeljauwreepjes. “Ik heb van mijn Poolse klanten geleerd dat ze dit graag eten bij hun bier. Ook Pools bier heb ik hier koel staan.”

Ararat

Achter de toog staat een uitgebreide selectie van Armeense alcoholproducten uitgestald. “We verkopen hier Armeense wodka en Armeense wijn”, zegt Serouch terwijl hij een fles aanwijst. “Onze wijn is gebaseerd op granaatappel. Granaatappelwijn is iets typisch Armeens, de vrucht is dan ook de onze nationale vrucht.” Het fruit vond zijn oorsprong in het Oude Perzië waar vandaag Armenië ligt, en groeit enkel in omstandigheden die daar te vinden zijn.

“De combinatie van bergwater en zon creëert het perfecte klimaat voor de teelt van granaatappel”, voegt Serouch toe. Naast de wijn staat een fles Ararat, Armeense cognac vernoemd naar het Ararat-gebergte in Armenië. “Deze is gehandtekend door Charles Aznavour (Wereldberoemde Franse charmezanger van Armeense afkomst red.).”

Grill

Sirmano zal dus stelselmatig uitbreiden. “Ook afhankelijk van wat het budget toelaat, uiteraard”, besluit Serouche. “Ik heb ook al een aanvraag ingediend om bereid voedsel te mogen serveren. Ik zou graag een kleine grill installeren om nog meer klanten te lokken.”