Nieuws Mechelen Sloopwerken Inofer-gebouw zijn startschot voor MALT

Sloopwerken Inofer-gebouw zijn startschot voor MALT

Sloopwerken Inofer-gebouw zijn startschot voor MALT

MECHELEN – Na jarenlange leegstand was het donderdag zo ver… Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen gaf het startsein voor de sloop van de nog resterende Inofer-gebouwen. Hiermee wordt het stadsvernieuwingsproject MALT, waarvoor eind 2021 de verkavelingsvergunning bekomen werd, ook op het terrein zelf zichtbaar. 

In de zomer van 2021 vond ter hoogte van de Postzegellaan een eerste fase van sloopwerken plaats. Vandaag werd het startsein gegeven voor de slotfase van de sloop ter hoogte van Guldendal en de Geerdegemvaart. Tegen eind maart 2022 moeten alle Inofer-gebouwen uit het straatbeeld verdwenen zijn, met uitzondering van het iconische erfgoedgebouw Socaré, dat in ere hersteld zal worden.“De oude Inofer-site ligt in een stadsdeel dat in het verleden zwaar geïndustrialiseerd is geweest. Het is vandaag een van de laatste vervallen sites in Mechelen. Met de sloopwerken trekken we definitief een streep onder een periode van storende leegstand. Het is meteen ook het échte begin voor het stadsvernieuwingsproject MALT. Met haar uitgelezen ligging vlakbij het station en de vaart heeft MALT alle troeven om uit te groeien tot een ideale plek om te wonen, te werken en te ontspannen in Mechelen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

 

Ook voor Schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen zijn de sloopwerken op Inofer belangrijk, omdat ze de lopende vernieuwing van de Mechelse stationsomgeving enkel maar versterken. “MALT kadert binnen de visie van het stadsbestuur op de herwaardering van de stationsomgeving, maar gaat ook samen met andere grote stadsontwikkelingsprojecten zoals de Ragheno-site of de Komet-site. Dit project werkt leegstand weg, waaronder een vervallen erfgoedgebouw en creëert woon- en werkgelegenheid op een kwalitatieve manier.”

Voor de realisatie van dit reconversieproject worden sinds 2020 de krachten en knowhow gebundeld van enerzijds PSR, ontwikkelingsdivisie van Jan De Nul Group, en anderzijds CODIC, als expert in kantoorontwikkeling en multifunctionele projecten. De projectpartners kijken ernaar uit om na deze belangrijke mijlpaal de vervolgstappen in het ontwikkelingstraject te kunnen aanvatten met als doel een vernieuwend reconversieproject in Mechelen te realiseren.

Christophe Jacobs – Alexander Vandersmissen – Johan Geeroms

Bij Johan Geeroms, Managing Director PSR, ligt dit project hem nauw aan het hart, omdat het een schoolvoorbeeld is van de herbestemming van leegstaande en ondergewaardeerde sites, die een totaaloplossing vragen voor tal van uitdagingen o.a. op het vlak van mobiliteit, ontsluiting, milieu, erfgoed en circulair bouwen. “We zijn verheugd dat de laatste sloopwerken op Inofer vandaag van start kunnen gaan en we kijken ernaar uit om later dit jaar ook de bodemsaneringswerken en een eerste bouwfase te kunnen opstarten samen met de milieu en civiele afdeling binnen Jan De Nul Group.”
“Samen met nog nieuw op te richten gebouwen, zal het te renoveren erfgoedgebouw in een autoluwe, uiterst toegankelijke en groene leefomgeving ruimte bieden aan 4.000 m² duurzaam wonen en 17.800 m² aan innovatieve kantoorconcepten. Voor alle toekomstige kantoorfuncties (nieuwbouw en renovatie) op de oude Inofer-site zetten wij in op het bekomen van een ‘Breeam Excellent Certificering’, een wereldwijd erkende methode voor het beoordelen en certificeren van een duurzaam gebouwde omgeving”, legt Christophe Jacobs uit, Algemeen Directeur CODIC België.

De eerste bouwfase zou van start gaan in het najaar van 2022.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.