Promation Foto: Joren De Weerdt

Specialist in automatisatie verhuist van Berlaar naar Booischot

De Berlaarse automatisatiespecialist Promation is verhuisd naar Booischot (Heist-op-den-Berg). Zaakvoerder Stijn Provoost (33) vierde dat donderdag met klanten en enkele genodigden tijdens een feestelijke open dag. Opvallend: robots namen de taak van ober op zich. Voor een keer openden en serveerden ze de drankjes. Gasten mochten onder meer ook zelf een robot programmeren en laten bewegen.

Zaakvoerder Stijn Provoost begon in 2011 met zijn bedrijf in automatisatie en visiesystemen onder de naam Provoost Automation. In 2017 verhuisde hij naar de Houwstraat in Berlaar-Heikant en nam hij zijn eerste medewerkers in dienst. In 2019 breidde de zaak uit naar de kmo-zone in de Hellegatstraat in Berlaar. De bedrijfsnaam werd ingekort tot Promation.

Het snelgroeiend bedrijf telt inmiddels dertien medewerkers en had alweer nood aan meer ruimte. Dat vond het in Eindeke in Booischot. “We werken met robots die repetitieve of zware taken kunnen overnemen”, legt Provoost uit. “Heel belangrijk voor ons zijn ook de cobots, die gemaakt zijn om samen te werken met mensen. Er hoeft geen hekwerk rond voor de veiligheid, want ze stoppen als je ze aanraakt. Ze stapelen onder meer dozen, verpakken producten en beladen machines.”

Drie keer groter

Zo’n robot aanschaffen, vraagt een aanzienlijke investering van een bedrijf, maar die is volgens Provoost doorgaans al na een jaar terugverdiend. “Met onze visiesystemen met slimme camera’s kunnen we dan weer heel precies nakijken of producten in orde zijn”, legt hij uit. “Dat kan gaan van een vervaldatum controleren, checken of de dopjes van medicatie goed vastzitten, de lengte van een stokbrood meten, enzovoort. We werken vooral voor de voedings- en farmaceutische sectoren. Onze klanten zijn bedrijven uit het hele land. We hebben ook klanten in de buurlanden en we zien nu mogelijkheden in de VS.”

 

 

De nieuwe stek van Promation is ongeveer drie keer groter dan die in Berlaar. “Er zijn zelfs mogelijkheden om op termijn nog uit te breiden”, zegt de zaakvoerder. “Onze bureaus waren vroeger in containers ondergebracht. We hadden ook geen aparte ruimte om onze machines te tonen. Het was telkens weer puzzelen. Nu hebben we een ontvangstruimte, een showroom en een demoruimte. In onze opleveringsruimte kunnen we werkende robots in alle rust tonen, zodat klanten voor levering kunnen nagaan of alles functioneert zoals ze het willen.”

“Ook voor het comfort van de medewerkers verandert er heel wat”, vult hij aan. “We hebben nu verschillende vergaderruimtes, een plek om afgezonderd te telefoneren, een bar, een ruim pauzelokaal, een fitnesszaaltje en een picknickruimte om buiten te lunchen. We hechten veel belang aan een fijne werkplek en zetten hierin echt een grote stap vooruit.”

Deadline gehaald

De verhuizing vond in recordtempo plaats. De open dag was in principe zelfs nog in Berlaar gepland. “Maar dan kruiste dit pand ons pad”, zegt Provoost. “We kozen voor de korte pijn: in vier weken tijd richtten we het gebouw helemaal naar onze noden in, met nieuwe vloeren, nieuwe tapijten, nieuwe elektriciteit en verlichting, nieuwe meubels, enzovoort. In die tijd is het hier onherkenbaar veranderd. Het waren heel lange dagen, maar we hebben de deadline gehaald. Ik zal blij zijn dat ik na vandaag met mijn mensen kan klinken op de goede afloop.”

 

 

Tijdens de open dag konden bezoekers zelf een robot programmeren en laten bewegen. Een tiental robots was ook in actie te zien met taken als spuitjes in een verpakking laden of dozen stapelen. Voor de gelegenheid experimenteerden de robots ook wat buiten hun normale takenpakket. Een exemplaar met lange grijparm stond in voor de bubbels. Als hij via een sensor merkte dat er een nieuwe bezoeker binnenkwam, bood hij een glaasje aan. Andere robots openden en serveerden zelfstandig flesjes drank.