Nieuws Mechelen Speelgoedmuseum vindt onderdak in nieuw station

Speelgoedmuseum vindt onderdak in nieuw station

Speelgoedmuseum vindt onderdak in nieuw station

MECHELEN – Dat het Speelgoedmuseum dringend op zoek was naar een nieuwe locatie is geen geheim. Die heeft het nu gevonden in het nieuwe station van Mechelen. Als alles volgens plan verloop zal het Speelgoedmuseum er in de zomer van 2022 de deuren openen. Tot dan blijft het museum open op zijn huidige stek vlakbij station Nekkerspoel.

“Het station van Mechelen wordt de volgende jaren volledig vernieuwd en de aanwezigheid van het Speelgoedmuseum in de stationsomgeving geeft die vernieuwing extra glans. De locatie zal ongetwijfeld heel wat bezoekers aan het museum voor een duurzame mobiliteitskeuze doen kiezen, die van de trein,” zegt Sam Haccour, districtsmanager NMBS.

Nieuwe stationsomgeving
Ook Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en titelvoerend burgemeester Bart Somers reageert enthousiast. “Met de vernieuwing van de stationsomgeving en de ontwikkeling van de nieuwe Ragheno-site zal het station niet langer aan de rand van de stad liggen, maar er midden in. Het wordt een prachtige wijk, met aandacht voor groen, wonen, werken, mobiliteit en cultuur. Een ideale locatie voor het nieuwe Speelgoedmuseum dat ongetwijfeld veel bezoekers zal aantrekken.”

Duurzaam urbanisme
Burgemeester Alexander Vandersmissen vindt de verhuis van het speelgoedmuseum naar het modernste stationsgebouw van het land een unieke promotie voor de visibiliteit van het museum én een wissel op de toekomst voor wijk Nekkerspoel. “De plek die vrijkomt aan de Nova-toren is immers de motor voor de make-over van de stationsomgeving Nekkerspoel en daarmee het sluitstuk van de vernieuwingsoperatie van de hele wijk. De bestemmingswissel is een proeve van het gedurfd en duurzaam urbanisme waarmee onze stad school maakt tot ver buiten de stadsmuren.”

Kleiner maar even groots
De totale oppervlakte van het nieuwe museum zal, verspreid over twee verdiepingen, 3.500 m² bedragen waarvan 2.000m² aan vaste en tijdelijke tentoonstellingsruimte. Het wordt daarmee beperkter in omvang, maar niet minder groots in opzet. Het Speelgoedmuseum mikt op 80.000 bezoekers per jaar op de nieuwe locatie. Om dat ambitieniveau waar te maken investeert het Speelgoedmuseum €2.000.000.

40ste verjaardag
“In 2022 viert het Speelgoedmuseum zijn 40e verjaardag. Ik kan me geen mooier hoogtepunt bedenken dan de creatie van een Speelgoedmuseum 4.0. Ik ben fier op wat we tot dusver hebben ontplooid, maar ook blij een nieuwe horde te kunnen nemen. Op de nieuwe locatie kunnen we onze collectie tonen in optimale museale omstandigheden en onze werking verder professionaliseren
,” zegt Bart Stroobants, voorzitter van Speelgoedmuseum Mechelen vzw.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.