Nieuws Mechelen Spoeddienst Heilig Hartziekenhuis Lier krijgt make-over

Spoeddienst Heilig Hartziekenhuis Lier krijgt make-over

Spoeddienst Heilig Hartziekenhuis Lier krijgt make-over

LIER – Vanaf 24 juni 2020 verhuist de dienst spoedgevallen van het Heilig Hartziekenhuis in Lier voor anderhalf jaar naar een andere locatie in het ziekenhuis. De huidige locatie wordt gedurende die periode volledig verbouwd én uitgebreid.

Volgens de. Koen De Feyter, medisch diensthoofd spoedgevallen, melden jaarlijks zo’n 23.000 patiënten zich aan bij de spoeddienst “We barsten uit onze voegen. De laatste jaren is het aantal patiënten fors toegenomen. Die grotere toestroom opvangen in een verouderde infrastructuur was niet langer houdbaar. Onze nieuwe accommodatie zal veel beter afgestemd zijn op onze hedendaagse werking en de noden van de patiënt. We zullen veel meer een geïndividualiseerde aanpak kunnen bieden.”

Efficiënte urgente zorg
De spoedafdeling breidt met ongeveer de helft uit. Na triage worden de patiënten naar de juiste wachtzaal of onderzoeksruimte begeleid. Er zijn vier grote zones voorzien: de pediatrische zone, een fast track zone, een algemene behandelingszone en een reanimatiezone.

“We zullen over twee pediatrische behandelkamers beschikken. Kinderen komen dus in een aangepaste kindvriendelijke omgeving terecht. Wie via de ambulance binnenkomt en kritieke zorgen nodig heeft, kunnen we rechtstreeks naar de reanimatiezone begeleiden. We voorzien hierbij twee reanimatieruimtes met een flexibele wand die opengeschoven kan worden voor de opvang van zware trauma’s”, legt hoofdverpleegkundige Erika Smolderen uit.

In de nieuwe spoedgevallendienst wordt bovendien een aparte unit medische beeldvorming ingericht, met integratie van radiografie en performante CT-Scan. Verder zijn er nog twee isolatieruimtes, een afzonderingsruimte en een decontaminatiekamer.

“Bovendien beschikt elke zone over een eigen wachtzaal met veel daglicht. Ondanks de hectiek die een spoeddienst kenmerkt, gaan we alle patiënten op een meer vlotte, aangename en vooral efficiënte manier kunnen opvangen in een hypermoderne omgeving,” vult dr. De Feyter aan.

Veiligheid voorop
De voorbije outbreak van het coronavirus kwam er als het ware net op tijd. “Niet alleen hebben we de plannen voor de nieuwe spoedgevallendienst nog kunnen verfijnen, ook het tijdelijk onderkomen werd zodanig coronaproof ingericht dat de opvang van patiënten tijdens een eventuele tweede golf geen enkel probleem zal vormen”, zegt Erika Smolderen. “Zowel de tijdelijke als de vernieuwde afdeling zullen snel en flexibel kunnen schakelen om in de toekomst eventuele pandemieën te kunnen opvangen.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.