Foto: Springbok

Springbok transformeert kerk tot hoofdkantoor, plannen worden tentoongesteld op Architectuurbiënnale Venetië

MECHELEN - Binnen twee jaar zal de Sint-Albertuskerk in Mechelen een nieuwe invulling krijgen. In het gebouw vinden al sinds 2014 geen vieringen meer plaats. Daarom zal het door de architecten van OFFICEU getransformeerd worden naar het nieuwe hoofdkantoor van communicatiebureau Springbok. De plannen voor die transformatie werden geselecteerd voor de tentoonstelling Time Space Existence tijdens de achttiende prestigieuze Architectuurbiënnale van Venetië.

De Mechelse Sint-Albertuskerk zal de komende twee jaar worden omgebouwd tot het nieuwe hoofdkantoor van Springbok. Daarvoor werkt het communicatiebureau samen met een architectenteam van OFFICEU. Daarnaast zal de kerk ook een sociale functie krijgen. Buiten de kantoortijden kan het gebouw dienen als centrale plaats voor buurtbewoners om samen te komen en activiteiten te organiseren.

Naast het gebouw komt een kopie van het kerkship met werkplekken op verschillende niveaus, terwijl de ruimte in de kerk zelf open blijft om plaats te maken voor ontmoeting. Zo zal het koor van de kerk - de ruimte waar het altaar staat - als hart van het gebouw omgevormd worden tot ontmoetingsruimte. Buiten de kerk zal ook een parktuin worden aangelegd waar zowel de medewerkers van springbok als bezoekers terechtkunnen.

“Samen met OFFICEU zijn we erin geslaagd om een ruimte te creëren die het verleden eert en tegelijkertijd de toekomst omarmt. We hebben de juiste balans gevonden tussen vorm en functie, waardoor de kerk een prachtige ruimte zal worden waarvan ook de lokale gemeenschap jarenlang kan genieten. Met dit project hopen we anderen te inspireren ook te kiezen voor een creatieve benadering van architectuur en design, met het doel mensen dichter bij elkaar te brengen en meer verbondenheid te creëren", zegt Kim Verhaeghen, CEO van Springbok.

De plannen voor de renovatie van de kerk zullen vanaf 20 mei tentoongesteld worden op de Time Space Existence-tentoonstelling in Palazzo Mora, deel van de internationale Architectuurbiënnale van Venetië. Daar zullen de plannen zes maanden lang te zien zijn. De expo is ook digitaal te bezoeken.