Nieuws Mechelen Stad Mechelen blijft lokale economie steunen

Stad Mechelen blijft lokale economie steunen

Stad Mechelen blijft lokale economie steunen

MECHELEN – Ook in Mechelen heeft de lokale economie het moeilijk. Eerder dit jaar nam de stad Mechelen al enkele maatregelen.  Gezien de coronaproblematiek nog even lijkt te duren, neemt de stad nog meer maatregelen om de lokale economie te blijven steunen.

Onze lokale economie is het hart en de motor van onze stad en zorgt voor de nodige dynamiek in Mechelen. Daarom is het belangrijk om ons lokaal handelsapparaat te blijven steunen. Er zijn enerzijds de bovenlokale initiatieven. Maar ook bijkomende lokale maatregelen zijn nodig om ons handelsapparaat terug op de rails te zetten”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Aanbestedingen binnen halen
Eén van die maatregelen is om zoveel mogelijk overheidsopdrachten te gunnen aan lokale ondernemingen. Uit intern onderzoek blijkt dat Mechelen reeds aandacht heeft voor de lokale ondernemers, maar dat lokale ondernemers zich niet inschrijven op de overheidsopdrachten. Om dit euvel te verhelpen organiseert de stad een opleiding in samenwerking met UNIZO: ‘Hoe doe ik zaken met mijn stad’.

“Wij hebben intern de opdracht gegeven om bij procedures tot € 30.000, zoveel mogelijk opdrachten aan onze lokale ondernemingen te geven. Daarom schrijven wij bij onze overheidsopdrachten ook Mechelse ondernemingen aan. Echter helaas zonder al te veel respons. Wij gaan daarom een stap verder en zullen onze lokale ondernemers informeren over deze overheidsprocedure, zodat zij precies weten hoe het systeem functioneert en hoe ze ook kunnen meedingen om de opdracht binnen te halen”, aldus Economieschepen Greet Geypen.

Mechelenbon voor bedrijven
Begin oktober viel de lancering van de digitale Mechelenbon samen met de verdeling van de cadeaubonnen aan de Mechelse bevolking. In drie weken tijd werd er al voor € 46.874 aan Mechelenbonnen besteed. Neem daarbij het multiplicatoreffect waarbij de bon enkel gebruikt kan worden bij het dubbele van zijn waarde, waardoor onze lokale economie een extra injectie kreeg van meer dan € 90.000.
Een volgende stap is het promoten van de Mechelenbon als relatiegeschenk bij Mechelse bedrijven. Bedrijven die minimaal 10 Mechelenbonnen aankopen, krijgen van de stad een vermindering van 20 % op de aankoopprijs.
Om de cadeaubon nog meer in de kijker te zetten, gaat de stad de Mechelenbon ook promoten als kerstcadeau. Inmiddels kan je met de Mechelenbon al bij meer dan tweehonderd lokale handelaars terecht.

Kerstverlichting
Een andere belangrijke maatregel om de handelaars te steunen is de kerstverlichting.
“Het stadsbestuur zal ondanks de coronamaatregelen niet inbinden op kerstsfeer in de binnenstad. De eindejaarsperiode is traditioneel een belangrijke periode voor de handelaars. Voor hen moeten we ons beste beentje voorzetten om onze stad sfeervol te verlichten, zodat mensen tijdens de donkere wintermaanden de weg naar Mechelen blijven vinden”, klinkt het bij Greet Geypen.
Op 27 november tijdens Black Friday, wordt de kerstverlichting officieel aangestoken.

Aandacht op ondersteunen van ondernemers in moeilijkheden
Ondernemers die het moeilijk hebben, kunnen voor meer steun terecht bij DYZO
DYZO is een organisatie die grotendeels gefinancierd wordt door VLAIO en zich specifiek richt op ondernemers in moeilijkheden. Zij zijn bereid om meer ondernemers te ondersteunen en kunnen ook inzetten op preventie.

Communicatiecampagne om te shoppen in Mechelen
Alle handelaars hebben nu een extra duwtje in de rug nodig en daarbij kan extra communicatie en promotie helpen. Daarom zet het stadsbestuur ook in op een ruime communicatie van shoppen in Mechelen, zodat de Mechelaars en de bewoners van de regio de weg terugvinden naar onze lokale winkels. De stad wil de websites Shoppen in Mechelen en Hamsteren in Mechelen, meer in de kijker zetten.

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.