Nieuws Mechelen Stad Mechelen neemt deel aan onderzoek slimme stadslogistiek

Stad Mechelen neemt deel aan onderzoek slimme stadslogistiek

Stad Mechelen neemt deel aan onderzoek slimme stadslogistiek

MECHELEN – Stad Mechelen neemt deel aan het project R!sult (Responsive Sustainable Urban Logistics) van VIL en gaat mee op zoek naar een geïntegreerde logistieke oplossing voor leveringen in de binnenstad, zoals postpakketjes en leveringen aan handelszaken.

Iedere dag worden massaal veel leveringen uitgevoerd in de stadscentra. Door het grote aantal bestelwagens en de toenemende congestie is er steeds meer vraag naar een betere leefbaarheid in Vlaamse steden. Met zijn project R!sult wil VIL samen met  22 bedrijven en 4 steden werken aan een model voor zowel duurzame als economische stadslogistiek. Dat model moet gunstig zijn voor alle sterkhouders: producent, stad, logistieke dienstverlener, handelaar en burger.

Het gebruik van de juiste vervoermiddelen en de optimale combinaties hiervan zijn cruciaal. Daarbij moet worden gekeken naar de capaciteit per modus, optimale routes, stockage en cross-dock capaciteit en de impact op kosten en milieu.

R!sult wil een multi-inzetbaar generiek logistiek concept uitwerken om optimaal aan stadsbelevering te doen. Dat concept moet bruikbaar zijn door bedrijven, om hun operaties te optimaliseren, en voor steden als ondersteuning bij hun beleidsvorming.

Pilootprojecten

Het project moet de mogelijkheid bieden om bevoorradingsketens te optimaliseren en vernieuwende diensten uit te bouwen op het vlak van stadslogistiek. Daarnaast is het de bedoeling om een aantal pilootprojecten op kleine schaal uit te proberen, samen met de deelnemende partijen.

Naast de steden Mechelen, Antwerpen, Gent en Sint-Niklaas werken ook fietskoeriers en bedrijven als DHL International, PostNL, Beedrop, Futurelab (bpost), Montea en WDP mee aan het project.

 

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.