Aantal faillissementen stijgt fors Foto: clh

Stad Mechelen zet in op herontwikkeling van industriezones Noord I en II

De stad Mechelen heeft een studie en procesbegeleiding opgestart voor de herontwikkeling van de industrieterreinen Mechelen Noord I en II. Hierbij zal onder andere extra aandacht besteed worden aan de groeikansen van bestaande en toekomstige bedrijven in de zones.

"Het is belangrijk om de beschikbare ruimte optimaal te benutten", zegt Mechels burgemeester Bart Somers. "De industriezone Mechelen Noord I en II is met een oppervlakte van meer dan 10.000 are en met zijn 370 actieve ondernemingen, cruciaal voor de economische welvaart van de stad."

"Ondernemers brengen innoverende producten en diensten op de markt en genereren toegevoegde waarde die bijdraagt aan de economische welvaart. We willen bestaande bedrijven meer kwaliteit bieden en meer groeikansen geven, zodat het bedrijventerrein evolueert van een verouderde omgeving naar een interessante ondernemerslocatie met een sterke identiteit", besluit hij.

Optimaal ruimtegebruik 

Het industrieterrein bestaat al sinds de jaren 60 en kende volgens de stad een organische groei. Met de studie en de procesbegeleiding wil Mechelen, met steun van de Vlaamse overheid, het terrein klaarmaken voor de toekomst.

“95 % van de percelen zijn benut, waardoor het bedrijventerrein schijnbaar ‘vol’ zit. Maar omwille van de historische ontwikkeling, waardoor ruimte niet altijd even efficiënt en doordacht gebruikt werd, is er in Mechelen Noord I en II een infrastructuur ontstaan waarbij de bebouwde oppervlakte nog geen 45 % van de totale oppervlakte bedraagt", legt schepen van Economie Greet Geypen uit. "De beschikbare open ruimte is weinig efficiënt benut. Zowel de weginfrastructuur, de beschikbare parkeerruimte als de open ruimte zijn weinig doordacht ingepland. Daar willen we nu een mouw aan passen. Via een pilootproject willen we de mogelijkheden onderzoeken naar een toekomstige ontwikkeling met een win-win voor de bedrijven en stad als doel."

“Door bepaalde functies te centraliseren, ontstaat er ruimte. We onderzoeken alternatieve bouwmethoden. Denk daarbij aan het schakelen van gebouwen en het bouwen in de hoogte, waardoor we meer kunnen doen met dezelfde ruimte", gaat Geypen verder. "Ook wordt onderzocht welke functies gedeeld kunnen worden, zodat deze niet op ieder perceel telkens opnieuw voorzien moeten worden en zo onnodig veel ruimte innemen. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan bereikbaarheid met diverse vervoersmodi met bijzondere aandacht voor veilige en rechtstreekse verbindingen voor fietsers. We werken aan ruimte voor water, beschermen op deze manier tegen hitte én we zorgen voor een betere beeldkwaliteit door kwalitatiever groen te voorzien."

De herontwikkeling van de industriezone kadert in een ambitie van de stad om te streven naar een duurzaam, innovatief en groen bedrijventerrein.